Ілюстрація / REUTERS

Російські тролі намагаються маніпулювати британськими підлітками в популярних соцмережах.

Читайте такожРосія таємно фінансувала новинні сайти в Литві, Латвії та Естонії - Buzzfeed

Як пише газета The Times, посилаючись на американських дослідників, повідомлення поширюються в Twitter, Youtube, Instagram і Tumblr.

Відео дня

Творці фейкових акаунтів позиціонують себе як шанувальників книг про Гаррі Поттера, фільмів за участю Емми Вотсон і поезії Сільвії Плат. Через Youtube-канал «Блю Пітер російської пропаганди» («the Blue Peter of Russian propaganda) тролі публікували дезінформацію щодо отруєння в Солсбері колишнього полковника ГРУ РФ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.

Співрозмовники видання розповіли, що дії тролів в соцмережах координувалися Агентством інтернет-досліджень з Санкт-Петербурга, яке пов'язують з петербурзьким бізнесменом Євгеном Пригожиним. The Times пише, що один з акаунтів, створений агенцією, намагався звернутися до підлітків, позиціонуючи себе і свого автора як прихильника прав геїв, інші - як прихильники феміністок, еко-активістів.

Експертам ще належить проаналізувати понад 3 млн повідомлень в соцмережах, результати аналізу можуть бути опубліковані вже 6 жовтня.