Джуліан Ассанж / фото REUTERS

Засновнику викривальної інтернет-платформи WikiLeaks Джуліану Ассанжу таємно пред'явили звинувачення в США.

Про це, як пише DW, у п'ятницю, 16 листопада, повідомляє видання Washington Post з посиланням на судові документи у іншій справі.

Припускається, що публікація даних щодо обвинувачення Ассанжу сталась помилково. Водночас, які саме звинувачення пред'явлені Ассанжу, поки невідомо.

Відео дня

Читайте такожАссанж заявив про намір Еквадору видати його США

WikiLeaks опублікувала сотні тисяч секретних документів, що стосуються, зокрема, дій армії США під час воєн в Іраку і Афганістані. Тому Ассанж припускає, що в США йому можуть пред'явити звинувачення в розголошенні державної таємниці, максимальне покарання за яке - смертна кара.

З 2012 року Ассанж переховується в посольстві Еквадору в Лондоні після того, як Швеція виписала європейський ордер на його затримання у справі про зґвалтування. Засновник WikiLeaks побоювався, що його затримають у Великобританії, передадуть шведським органам юстиції, що, зрештою, призведе до його екстрадиції в США.

Між тим наприкінці жовтня Ассанж заявив, що і влада Еквадору має намір позбавити його політичного притулку та видати США. За його словами Ассанжа, президент країни Ленін Морено ухвалив вже рішення, але ще не встиг віддати відповідне розпорядження. Нині Ассанж позивається до уряду цієї країни й оскаржує законність зводу правил проживання в еквадорському посольстві. Так, нові правила вимагають від Ассанжа оплачувати медичні рахунки, телефонні дзвінки, регулярно годувати кота та прибирати за ним. За словами засновника Wikileaks, нові правила свідчать про те, що Еквадор планує видворити його.