фото Керч.фм

Велика пожежа охопила два кораблі біля узбережжя окупованого Криму. 14 людей загинуло, а ще 6 – зникли безвісти. І ця катастрофа напряму пов’язана з тим, як Росія незаконно постачає пальне Сирії, порушуючи санкції.

Про це пише Financial Times, зауважуючи, що пожежа спалахнула на танкерах в Керченській протоці в понеділок, коли пальне вантажили з борту одного судна на інше. Під час цього на обох кораблях були вимкнені супутникові системи навігації, які зазвичай допомагають уникнути зіткнення. У Росії повідомили, що судна мають назву Candy (відоме також як Venice) і Maestro. В листопаді у Міністерстві фінансів США теж згадували ці назви, коли говорили про незаконні поставки пального з Росії й Ірану для сирійського режиму Башара Асада впродовж останніх років.

Читайте такожПожежа на танкерах: у Чорному морі відновили пошук зниклих моряків

Відео дня

Видання зауважує, що практика перенесення вантажу з одного танкера на інший у відкритому морі і з вимкненими супутниковими системами навігації використовується для того, щоб приховати походження пального, яке везуть у Сирію. США обклали санкціями приватні і державні компанії, які надають підтримку режиму Асада.

Компанія ClipperData, яка відстежує дані про поставки і торгівлю сировиною, стверджує, що на борту Candy було 30 тисяч барелів зрідженого газу. Судно з цим вантажем вийшло з порту Темрюкський 20 січня, вказавши своїм місцем призначення Ліван.

«Дані ClapperData підтверджують, що вантажне судно Candy, відоме також як Venic, перебувало на захід від Кримського мосту. На це вказує сигнал автоматичної ідентифікаційної системи за 20 січня», - сказали Financial Times в американській компанії.

Читайте такожТанкери, які горять у Чорному морі, зносить до Кримського мосту

«Maestro називають другим танкером, причетним до інциденту, який стався в понеділок. Але ми не можемо сказати його точне місце розташування, тому що судно не передає ніяких сигналів ідентифікації», - додали в ClapperData.