Дональд Трамп / REUTERS

Звернення президента Дональда Трампа «Про стан держави» був сильно зосереджений на перемозі США у Другій світовій війні. Так американський лідер намагався консолідувати американців. І багатьом це нагадало тактику, яку регулярно використовує російський автократ Володимир Путін.

Як пише Business Insider, вказавши на присутність трьох ветеранів висадки в Нормандії, Трамп почав говорити про Другу світову війну.

Читайте такожЗМІ назвали Путіна «таємним радником» Трампа

Відео дня

«В червні ми будемо відзначати 75 річницю початку того, що генерал Дуайт Ейзенхауер називав «Великим хрестовим походом» - союзного визволення Європи в Другій світовій війні. В день висадки в Нормандії, 6 червня 1944 року 15 тисяч молодих американців прийшли з повітря, а ще 60 тисяч почали штурм з моря, щоб врятувати нашу цивілізацію від тиранії», - сказав президент США.

За його словами, все, що відбулося після перемоги США в Другій світовій війні, завдячує «крові, сльозам, сміливості і баченню американців попередніх поколінь».

«Коли американські солдати з’явилися під похмурим небом Ла-Маншу у перші години початку висадки в 1944 році, вони були лише молодими хлопцями, яким було по 18-19 років, які мчали на зустріч найбільш запеклій битві у історії війни», - говорив Трамп.

«Вони не знали, чи переживуть наступну годину. Не знали, чи постаріють. Але вони знали, що Америка повинна взяти гору. Їхньою причиною була ця країна і ще ненароджені покоління. Чому вони це зробили? Заради Америки і заради нас», - додав він.

Читайте такожТрамп і Путін близько 15 хвилин спілкувалися без свідків на саміті G20 в Аргентині - ЗМІ

Ностальгічна риторика про Другу світову війну Трампа дуже нагадує заяви лідерів Росії. СРСР часто використовував тему війни, щоб зміцнити свою владу і легітимність. Колишній агент КДБ Володимир Путін продовжив цю традицію, коли став президентом Росії.

Путін використовує Другу світову війну в якості фактору, який об’єднує росіян, а також у своїх спробах відновити відчуття національної гордості після падіння СРСР. В останні роки тема війни грала важливу роль у ностальгічній пропаганді Кремля.