Ілюстрація / REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг закликає Росію скористатися останньою можливістю і повернутися до дотримання Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД).

Про це Столтенберг повідомив на прес-конференції перед засіданням міністрів оборони країн-членів НАТО, яке відбудеться 13-14 лютого у Брюсселі.

"Ми обговоримо порушення Росією Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. Москва продовжує розробляти та розміщувати декілька батальйонів ракетної системи SSC-8 ("Новатор 9М729") незважаючи на зусилля Сполучених Штатів та інших союзників НАТО впродовж багатьох років заохотити Росію повернутися до дотримання договору", - наголосив Столтенберг.

Відео дня

"Ми усі знаємо, коли договір дотримується тільки однією стороною, він не може нас захистити", - заявив Столтенберг і додав, що саме з цієї причини Сполучені Штати Америки, маючи повну підтримку союзників, 2 лютого оголосили про свій намір вийти з ДРСМД. Цей процес буде завершений впродовж шести місяців.

Читайте такожБританський міністр оборони назвав Росію серед ворожих сил

"Росія має останню можливість обрати відповідальний шлях, аби відновити дотримання і врятувати Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. Ми наполегливо закликаємо Росію скористатися цією можливістю", - сказав генеральний секретар.

Водночас він зазначив, що в Альянсі планують майбутні дії на випадок, якщо зазначений договір остаточно втратить свою силу. У цьому зв'язку міністри оборони країн-членів НАТО обговорять кроки, які має здійснити Альянс, щоби, з одного боку, підготуватися до умов, коли Росією розміщено більше ракет, а з іншого - щоби підтримувати ефективне стримування і оборону.

"Я не буду займатися домислами щодо того, якими будуть ті кроки, але дозвольте мені сказати - будь-які кроки, які ми вчинимо, будуть скоординованими, зваженими і оборонними. І ми не маємо наміру розміщувати нові ядерні ракети наземного базування в Європі", - наголосив генеральний секретар НАТО.

Також він сказав, що Альянс залишається відданим дієвому контролю над озброєннями та зусиллям щодо недопущення розповсюдження ядерної зброї.

"НАТО не хоче нової гонки озброєнь, тому що це не відповідатиме жодним інтересам", - додав він.

Крім того, Столтенберг запевнив, що НАТО продовжить порушувати перед Росією питання повернення до виконання ДРСМД.