Єнс Столтенберг / REUTERS

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг переконаний, що ідея створення "європейської армії" не може перетворитися на структуру, що замінить НАТО.

Про це він заявив у виступі в рамках Мюнхенської безпекової конференції, повідомляє Європейська правди.

"Дехто вважає, що європейська військова співпраця може замінити НАТО. Але це не так, це - неправда!", - запевнив він.

Відео дня

Столтенберг вважає, що спільна безпекова політика ЄС "доповнить, а не замінить" альянс. Свою впевненість він обґрунтував, зокрема, вагою військової потужності США, Канади, Норвегії, Туреччини та Британії – держав, що не братимуть участі у "європейській армії".

Читайте такожЯдерна угода: генсек НАТО відкинув запропонований Німеччиною "компроміс" з Москвою

"Після Brexit 80% військової потужності НАТО буде у держав з-поза меж Євросоюзу", - нагадав він.

Столтенберг також окремо заперечив припущення щодо того, що США всерйоз розглядають можливість виходу з НАТО.

"Так, Трамп має інший політичний стиль. Він більше твітить, він більш прямий у заявах... Але підтримка Альянсу (з боку США) зберігається!" - запевнив генсек.

Він також нагадав, що США, попри різкі заяви з боку Трампа, "збільшують свою присутність в Європі, не залишають Європу"

"Співпраця Європи та США потрібна не тільки для того, щоби захистити Європу – це потрібно також для безпеки самих Сполучених штатів", - пояснив генсек.

Як повідомляв УНІАН, генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг наголошує, що в Альянсі готуються до розміщення Росією в Європі більшої кількості ядерних ракет. Також він додав, що НАТО закликає Росію знищити її ракети середньої та малої дальності, що має бути підтверджено незалежною перевіркою.