Єнс Столтенберг / REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг наголошує, що в Альянсі готуються до розміщення Росією в Європі більшої кількості ядерних ракет.

Про це Столтенберг заявив під час виступу на Мюнхенській конференції з питань безпеки.

Він зазначив, що завдяки режиму контролю впродовж десятків років вдалося значно зменшити кількість ядерного озброєння.

Відео дня

"На початку 1990-х Сполучені Штати та Радянській Союз розгорнули 12 тисяч стратегічних ядерних боєголовок великого радіусу дії. Сьогодні існує обмеження до 1 тисячі 550 боєголовок для кожної країни. Також було майже 3 тисячі ядерних озброєнь меншої дальності у Європі. Завдяки Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД) всі ці ракети були заборонені, і їхня кількість скоротилась до нуля. Але зараз увесь режим контролю над озброєннями опинився під загрозою", - нагадав Столтенберг.

Читайте такожReuters: У Путіна «кишка тонка» для участі у гонці ядерних озброєнь зі США

"Росія в порушення договору розмістила декілька батальйонів з новими ракетними системами SSC-8 ("Новатор 9М729"). Ці ракети мобільні, їх легко приховати та містять ядерний потенціал. Вони можуть досягнути європейських міст і, зокрема Мюнхен, майже без попередження. Вони встановлюють менший поріг для застосування ядерних озброєнь у конфлікті", - заявив він.

При цьому Столтенберг нагадав, як у 2007 році президент Російської Федерації Володимир Путін на Мюнхенській конференції з безпеки вперше публічно висловив бажання, щоб Росія вийшла з ракетного договору.

"Договір, який дотримується лише однією стороною, не забезпечить нашу безпеку. Тоді це просто листок паперу. Саме тому, за повної підтримки союзників, Сполучені Штати оголосили про намір вийти з договору. Це станеться за шість місяців. Тому Росія ще має вікно можливостей повернутися до додержання договору. Ми закликаємо Росію скористатися цієї можливістю", - зазначив генеральний секретар НАТО.

Також він додав, що НАТО закликає Росію знищити її ракети середньої та малої дальності, що має бути підтверджено незалежною перевіркою.

"Ми хочемо, аби Росія повернулася до дотримання договору, але ми також готуємося до світу без Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності і до світу з більшою кількістю російських ракет у Європі. НАТО вже розпочало цю роботу, але я не прогнозуватиму результати", - наголосив він.

При цьому Столтенберг сказав, що країни НАТО зберігатимуть єдність та зваженість, але не розміщуватимуть нові ядерні озброєння наземного базування у Європі.

Як повідомляв УНІАН, 4 грудня 2018 року держсекретар США Майк Помпео заявив, що США висунули Росії 60-денний ультиматум на відновлення виконання ДРСМД. За його словами, серед різних порушень, які Росія здійснювала протягом багатьох років, - розробка і випробування з середини 2000-х років нової ракетної системи РФ "Новатор 9М729", яка дозволяє запускати крилаті ракети на великі відстані, що заборонені договором. У Сполучених Штатах дійшли висновку, що Росія суттєво порушує цей договір, і вирішили призупинити свої зобов'язання за ДРСМД як засіб захисту у відповідь на дії РФ.

Після того, як сплив термін ультиматуму, президент США Дональд Трамп заявив, що не допустить, аби ядерний потенціал Росії переважав потенціал цивілізованого світу, і оголосив, що 2 лютого США розпочинають шестимісячний період виходу з ДРСМД.

Президент РФ Володимир Путін заявив, що відповідь Росії на вихід США з ДРСМД буде дзеркальною, і Москва також призупиняє свою участь у договорі.

2 лютого Управління комунікацій та преси Міноборони України на інформаційний запит УНІАН заявило, що РФ за 250 км від кордону України розгорнула ракетну бригаду з 12 пусковими установками комплексів "Іскандер-М", ракети яких можуть мати на озброєнні ядерні боєголовки (дальність дії - до 500 кілометрів).

Довідка УНІАН. Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності між СРСР і США було підписано 8 грудня 1987 року. Документ покликаний сприяти обороні США та їхніх союзників у Європі і на Далекому Сході. Він забороняє США та Росії зберігати, виробляти і використовувати крилаті ракети наземного базування з радіусом дії від 300 до 3 тисяч 400 миль.