Російський екзархат у Європі проголосував проти розпуску / фото УНІАН

Екзархат руських церков у Західній Європі відмовився виконати вказівку патріарха Константинопольського Варфоломія про саморозпуск.

Про це йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті Orthodoxie.com, передає "Гордон". 23 лютого в Парижі відбулися позачергові збори архієпископів православних парафій Руської православної церкви в Західній Європі.

В результаті голосування 191 чоловік виступив проти саморозпуску і лише 15 проголосували "за".

Відео дня

Читайте такожКонстантинополь прокоментував розпуск Архієпископії руських церков у Західній Європі

Рішення про юрисдикції церкви прийнято не було. У червні планується скликати нову асамблею, на засіданні якої буде зроблений цей вибір.

Як зазначається, Священний синод Вселенського патріархату, що зібрався 27 листопада 2018 року у Фанарі, вирішив розпустити Архиєпископство російських православних церков у Західній Європі. Таким чином було скасовано Патріарший томос 1999 року.

Екзархат руських церков у Західній Європі має 65 парафій, 11 діючих церков, два монастиря і сім скитів у Франції, Бельгії, Нідерландах, Великобританії, Німеччини, Норвегії, Швеції, Данії, Італії та Іспанії. Клір налічує понад 100 священиків і 30 дияконів. У Франції архиєпископія є чисельно головною православною єпархією.