Члени сім'ї Райман до приходу Гітлера пожертвували велику суму нацистам / фото Bundesarchiv

Представники однієї з найбагатших сімей в Німеччині Райман збираються пожертвувати 10 мільйонів євро одній з організацій, яка працює над подоланням наслідків злочинів нацистського режиму, після того, як вони найняли історика, щоб він досліджував діяльність сімейної фірми у роки нацизму.

Про це в неділю, 24 березня, повідомляє видання Bild am Sonntag, передає Deutsche Welle.

Рішення було прийнято після того, як запрошений провести дослідження історії фірми професор Пауль Еркер розповів членам сім'ї Райман про те, як працювала фірма в роки нацизму.

Відео дня

Читайте такожВ'ятрович відповів на обвинувачення Слідчого комітету РФ у нацизмі

"Після розповіді професора Еркера у нас не було слів. Нам стало соромно, ми сиділи білі, як крейда. Тут нема чого прикрашати. Це огидні злочини", - заявив присутній на зустрічі один з керівників холдингу JAB Holding, який належить родині,  Петер Харф.

Члени сім'ї Райман ще в 1931 році, до приходу Гітлера до влади, пожертвували велику суму нацистам.

"Ми суто арійське сімейне підприємство з більш ніж столітньою історією. Його власники - переконані прихильники расової теорії", - написав у 1937 році один з членів сім'ї Райман Генріху Гіммлеру.

Зазначається, що на заводах фірми використовували працю французьких військовополонених і ост-арбайтерів, по відношенню цих груп здійснювалися тяжкі злочини. Війна принесла родині Райман процвітання - на військових замовленнях було зароблено чимало грошей.

"Ми відчуваємо полегшення, що правда вийшла назовні", - прокоментували інформацію представники родини.

Стан сім'ї оцінюється в 33 мільярди євро. Холдингу Jab Holding належать частки в таких торгових марках як "Clearasil", "Calgon", кава "Jacobs", "Wella" і "Max Factor".

Відповідаючи на питання, чому Раймани зайнялися історією своєї фірми тільки через 70 років після скоєних злочинів, було отримано відповідь, що в роки нацистського режиму їх компанія була невеликим підприємством, що працювало під іншим ім'ям.