Ілюстрація REUTERS

У Фінляндії відкрилися виборчі дільниці на парламентських виборах.

Читайте такожУ Фінляндії запобігли спробі нападу на міністра закордонних справ

Як повідомляє Deutsche Welle, в неділю, 14 квітня, майже 4,5 мільйона виборців обирають членів однопалатної Едускунти, термін повноважень якої становить 4 роки.

Відео дня

Більше 36 відсотків громадян Фінляндії, які мають право голосу, вже взяли участь в попередньому голосуванні.

За прогнозами, явка буде вищою, ніж на попередніх виборах у 2015 році, в яких брали участь 70,1 відсотка виборців. Виборчі дільниці відкриті для голосування з 9.00 до 20.00 (за київським часом).

На 200 місць в Едускунті претендують 2468 осіб, в тому числі 165 депутатів нинішнього скликання. У виборах беруть участь загалом 19 партій, 9 з них представлені в нинішньому парламенті.

Згідно з опитуваннями, ліберальна партія "Фінляндський центр" на чолі з в.о. прем'єр-міністра Фінляндії Юхою Сіпілею, що перемогла на попередніх виборів у 2015 році, втратить кілька процентних пунктів. Фаворитом голосування вважається Соціал-демократична партія Фінляндії та її голова Антті Рінне.

Як очікується, попередні офіційні результати будуть оголошені ще до півночі.

Уряд Юхи Сіпілі пішов у відставку на початку березня у зв'язку з проваленим проектом масштабних реформ соціальної сфери і охорони здоров'я. Президент Саулі Нііністьо доручив кабінету міністрів продовжити виконання обов'язків до обрання нового парламенту. Крім реформ важливими темами передвиборчої боротьби були відносини з Росією і боротьба зі зміною клімату.