Ілюстрація / REUTERS

В 2018 році Національна оборонна стратегія США визначила, що найбільша загроза для американської національної безпеки надходить від Росії і Китаю. Щоб адекватно підготувати армію до потенційного збройного конфлікту з ними, були вже схвалені певні рішення. Зокрема, бюджет США до 2020 року визначає пріоритетність розвитку ядерної зброї, кіберможливостей, автономних систем і космічних сил. І хоч ці ініціативи дуже важливі і вартісні, вони недооцінюють важливість фундаментальної сили американської армії - піхоти.

Про це на сторінках National Interest пише полковник Морської піхоти США Метью Рейд, який також входить в Раду закордонних справ.

Читайте такожBusiness Insider: Армія США відроджує тактику часів Холодної війни, щоб застати Росію зненацька

Відео дня

Він наголошує, що піхотинець несе левову частку битви від античних часів до сучасності. Звісно, жоден солдат при здоровому глузді не піде на війну без правильної підтримки включно з артилерією, авіацією, бронетехнікою, а також без бойових інженерів і логістів. Але піхота історично закладала основу, навколо якої будувалися більш складні збройні сили. В той час, як Росія і Китай продовжують нарощувати геополітичний вплив, ставлячи під сумнів гегемонію США, піхота повинна лишатися в центрі уваги. Яким би не був майбутній конфлікт: широкомасштабною світовою війною чи переслідуванням повстанців, - саме піхота з хорошою підтримкою буде тією силою, яка розіб'є ворога у ближньому бою, закріпиться на територіях і створить умови для довготривалої стабільності й керованості.

Високоточні керовані зразки зброї дають значну бойову підтримку, яка попередньо ослаблює ворога. Але вони не можуть закріпити домінування на території. Молоді солдати, морські піхотинці, сили спеціального призначення - це ті, хто будуть виконувати ключові місії з метою захистити спірні позиції. Вони часто воюють на вулицях міст серед наляканого населення, маючи при собі лише зброю для власного ж виживання.

Читайте такожForeign Policy: С-400 й "Іскандери" насправді не такі страшні, як хочеться Кремлю

І хоч розумно і необхідно не відставати у розвитку військових високих технологій від Росії і Китаю, автор не вважає, що війна з будь-якою з цих країн дійсно почнеться. Ера бомбардувань в стилі штурму Дрездена без оцінок потенційних втрат серед мирного населення лишилася у минулому. Конфлікти майбутнього хоч і будуть починатися з кібератак, вони, вірогідно, будуть закінчуватися опосередкованими війнами.

Ворог першим ділом може спробувати підірвати комп'ютерні мережі США, заблокувати радіочастоти, вивести з ладу навігацію і використати на свою користь цифрові уразливості. Коли опосередковані сили, бойовики і найманці неминуче підуть в атаку проти американських військ, для піхоти настане час діяти і розбити ворожі позиції там, де межа між комбатантом і некомбатантом розмита. 

Читайте такожNew York Times: Армія Росії не така сильна, якою хоче здаватися

Зважаючи на важливість сухопутних військ для перемоги у війнах, потрібно докласти зусиль, щоб зберегти підготовку і спорядження солдатів на передовому рівні. На щастя, швидко переозброїти піхотинця значно дешевше, ніж виконати інші ініціативи Пентагону. Один лише F-35A коштує 89,2 мільйони доларів. А нещодавно закуплені 15 тисяч автоматичних гвинтівок M27 Heckler і Koch обходяться лише по 1,3 тисячу доларів за штуку. Загалом на них витратили 29,4 мільйони.

Далі США потрібно оновити тренувальні центри і забезпечити достатні поставки боєприпасів для стрілецької зброї, щоб краще розвивати і підтримувати головні військові системи, як і самого піхотинця.