Ілюстрація / REUTERS

У Литві в неділю, 12 травня, відбувся перший тур президентських виборів.

Як повідомляється на сайті Головної виборчої комісії Литви, за даними з 1640 виборчих дільниць (з 1972) лідирує економіст, екс-радник президента литовського SEB банку Гітанас Науседа, у нього 31,23%.

На другому місці йде колишній міністр фінансів країни Інгріда Шимоне з 27,51% голосів. На третьому місці - прем'єр-міністр Саулюс Скверняліс, у нього 22,02%.

Відео дня

Із решти кандидатів ніхто не набрав більше 6% голосів. Явка в першому турі виборів склала 54,65%.

До другого туру вийдуть два кандидати, що набрали найбільшу кількість голосів у першому турі.

Читайте такожУ Північній Македонії вже через тиждень після голосування відбулась інавгурація нового президента

Нагадаємо, на нинішніх виборах боротьбу за президентське крісло вели відразу дев'ять кандидатів, однак реальні шанси на перемогу мають троє з них. Насамперед, це колишній міністр фінансів Інгріда Шимон, економіст, екс-радник президента литовського SEB банку Гітанас Науседа і чинний прем'єр-міністр Саулюс Скверняліс.

Чинна глава держави Даля Грібаускайте, яка вже двічі поспіль обиралася на президентську посаду, не має права балотуватися втретє.

Одночасно з президентськими виборами в Литві 12 травня пройшли два референдуми - про подвійне громадянство та скорочення кількості парламентаріїв.

Прихильники запровадження подвійного громадянства наголошують, що литовці, котрі емігрували з країни, маючи можливість зберегти два паспорти, отримають потужний стимул повернутися додому і зможуть потім легше реінтегруватися на батьківщині. Згідно з опитуваннями, ідею подвійного громадянства підтримує приблизно половина жителів країни, проти неї - близько 30 відсотків.

Водночас норма конституції про подвійне громадянство, якщо її затвердять, стосуватиметься не всіх держав, а лише тих, які відповідають "критеріям євроатлантичної інтеграції". Це - країни, що входять до Європейської економічної зони (ЄЕЗ), є членами НАТО, або ті, що входять в Організацію економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).