Подарунок Путіна виліз екс-президенту Аргентини боком / Kremlin.ru

Ситуація нагадує старий анекдот, який розповідали ще в радянські часи. В ньому йдеться про зустріч генсека СРСР Микити Хрущова, президента США Джона Кеннеді і французького лідера Шарля Де Голля, які курять і вихваляються один перед одним особливими портсигарами.

На срібному портсигарі президента Франції вигравірувано: "Генералові від вірних солдатів". На золотому у американця напис: "Джону від Мерелін Монро". А на платиновому, оздобленому діамантами портсигару Хрущова теж написано: "Радзівілові від Сапіги". Тепер вже екс-президент Аргентини Крістіна Фернандез де Кіршнер під час візиту Володимира Путіна в Буенос-Айрес п'ять років тому повинна була згадати мудрість з "Енеїди:" "Бійтеся греків, які приносять дари". Тому що володар Кремля любить роздавати подарунки, які часом приносять великі проблеми.

Про це пише Gazeta Wyborcza, нагадуючи, як Путін подарував екс-прем'єру Італії Сільвіо Берлусконі шикарне п'ятимісне ліжко. Звісно, воно асоціювалося з горезвісними секс-вечірками, які влаштовував італієць. Однак, Берлусконі любить вдавати з себе мачо. Тож йому сподобався подарунок Путіна.

Відео дня

Читайте такожThe Guardian: Дружина прес-секретаря Кремля скупила найдорожчу нерухомість Росії

Але колишня президент Аргентини має причини здригнутися. Сьогодні Крістіна Фернадез де Кіршнер фігурує у справі про корупцію особливо великих масштабів. Їй загрожують дуже суворі вироки. Втім, вона встигла досить ретельно замести сліди, щоб прокурорам було не так легко притиснути її до стіни. Однак, Путін зробив так, що їй буде не просто відкрутитися від правосуддя.

Під час обшуку її вілли правоохоронці Аргентини знайшли два документи, які для аргентинців давно стали національним скарбом. Один з них написаний в 1835 році генералом Хосе де Сан Мартіном - героєм Аргентини, Чилі і Перу. А другий - це щоденних Іполіто Ірґоєна, який був аргентинським президентом 100 років тому. Агентів, які проводили обшук, ці артефакти дуже зацікавили. Тому що, як з'ясувалося, вони були викрадені ще в 70-х роках минулого століття і зникли без сліду. Правоохоронці вирішили запитати екс-президента, звідки в неї такі важливі народні скарби.

"А це Путін мені подарував", - сказала вона.

Читайте такожАргентинський кокаїн був доставлений до Москви на літаку голови Радбезу Росії

Цей подарунок вилізе Кіршнер боком. Хоча б тому, що як керівник держави вона не мала права залишати собі такі коштовні речі. Подарунок президента Росії вона повинна була повернути державі. Кремль, звісно, не коментує ситуацію в Аргентині. Москва мовчить, звідки вона взяла те, що у аргентинського народу вкрали багато років тому. І чому в МЗС РФ не з'ясували походження документів, з якими Путін вирушив у закордонну подорож.

Але зараз у МЗС Росії інші проблеми, пов'язані з Аргентиною. У дипломатичних мішках, складених у школі при російському посольстві, поліція виявила 400 кілограмів кокаїну. Цей вантаж мав вирушити в Москву літаком, який належить Кремлю. Справа досі не розкрита. Аргентинські ЗМІ і політики говорять, що кокаїнова доріжка веде через російське посольство до самої Москви. І це був налагоджений канал контрабанди наркотиків через океан.