В Німеччині може виникнути нова політична криза / REUTERS

Глава Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) Андреа Налес (Andrea Nahles), йде у відставку з посади голови партії та фракції СДПН у бундестазі.

Читайте також"Зелені" у Німеччині вперше випередили партію Меркель - опитування

Як повідомляє DW, відповідну заяву Налес було опубліковано 2 червня.

Відео дня

"Обговорення всередині фракції та численні партійні відгуки дали мені зрозуміти, що підтримки, необхідної для виконання моїх обов'язків, більше немає", - заявила Налес.

У прийдешні понеділок і вівторок Налес роз'яснить свою позицію колегам по партії.

Соціал-демократична партія входить в правлячу в Німеччині коаліцію разом з блоком консервативних партій Християнсько-демократичний союз і Християнсько-соціальний союз (ХДС/ХСС).

Цей альянс від початку викликав великі дискусії в лавах СДПН. Ліве крило партії все голосніше вимагає розірвання коаліції з консерваторами. Тому відставка Андреа Налес може мати далекосяжні і непередбачувані наслідки для коаліційного уряду, який очолює канцлер Ангела Меркель.

Андреа Налес була обрана головою СДПН у квітні 2018 року. Фракцію в бундестазі вона очолювала з вересня 2017 року.

На минулих виборах в Європарламент СДПН показала рекордно низький результат, вперше після закінчення Другої світової війни опинившись на третьому місці за підсумками загальнореспубліканського голосування. Соціал-демократи набрали 15,8 відсотка голосів і поступилися не лише блоку ХДС/ХСС, але і партії "Союз 90"/"Зелені".

"Результати дуже розчаровують", - заявила тоді Налес.

Нагадаємо, в березні минулого року члени Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) під час голосування поштою висловилися за створення "великої коаліції" з блоком канцлера Ангели Меркель. "За" створення "великої коаліції" проголосували 66,02 відсотка членів партії, "проти" - 33,98 відсотка. Це дозволило сформувати новий уряд.

Спроби формування уряду тривали в Німеччині декілька місяців - після виборів у вересні 2017 року, на яких СДПН отримала найгірший з 1949 року результат - 20,5 відсотка голосів.