У РФ постійно жорстоко придушують будь-які протести проти влади / фото twitter.com/EvgenyFeldman

Російська письменниця Єлизавета Александрова-Зоріна розповіла, як в березні 2014 році була затримана на антивоєнному мітингу в Росії лише за жовте пальто і блакитний светр.

Читайте також"Перемогти його в самій Росії": британський полковник пояснив, як Україна може здолати Путіна

Про цей випадок письменниця згадала в інтерв’ю «Обозревателю».

Відео дня

Вона зазначила, що бере участь у всіх опозиційних великих протестах проти влади.

«Перший раз, коли я була затримана, коли мене привезли у відділення, це був день "референдуму" в Криму. Ми вийшли з акцією проти війни. Війни тоді на Донбасі ще не було, але насправді ми розуміли, що якщо відбувається "референдум", якщо відбувається захоплення Криму Росією, то війна буде. Власне, що потім і сталося. Це був антивоєнний мітинг, я прийшла в жовтому пальто, в блакитному светрі, це не тільки національні кольори Швеції, але ще і України», – зазначила Зоріна.

Ту ситуацію вона називає «дуже анекдотичним випадком». «…До мене підійшов омоновець і сказав: "Вам не можна тут перебувати". Я сказала: "Чому? Я знімаю, я буду описувати те, що тут відбувається і робити свою роботу". "Ви в жовтому пальто". Я кажу: "Ну і що, ви мене за пальто заарештуєте?". Тоді я відчинила пальто і сказала: "Ну, це ви мій блакитний светр ще не бачили". Він сказав: "Тепер вас доведеться забрати"», – згадала письменниця.

«Бути заарештованої за жовте пальто і блакитний светр – це, звичайно, верх абсурду, але дуже ілюструє те, що сьогодні відбувається в Росії», – наголосила вона.