Майк Помпео / REUTERS

Держсекретар США Майк Помпео закликав європейські країни диверсифікувати джерела постачання енергоносіїв, щоб їхня енергетична база не була пов'язана із Росією.

Про це повідомляє "Голос Америки".

Читайте такожСША і Росія мають різні погляди на Україну - Помпео

Відео дня

Заява прозвучала на тлі продовження будівництва газопроводу "Північний потік-2" по дну Балтійського моря, яке ведуть Москва та її європейські партнери.

"Ми в Америці просто сподіваємося, що Європа серйозно поставиться до необхідності диверсифікованої, безпечної енергетичної бази - енергетичної бази, не пов'язаної з Росією", - зазначив Помпео нідерландському телеканалу.

За його словами, під час конфлікту Москва використовує будь-які наявні інструменти, щоб підвищити витрати для Європи.

"Ми знаємо історію відносин Європи та Росії. Ми знаємо, що під час конфлікту росіяни використовуватимуть будь-які наявні у них інструменти, щоб підвищити витрати для Європи, якщо вона захоче прийняти рішення, які відповідають її найкращим інтересам, але, можливо, не відповідають інтересам Росії. Ми сподіваємося, що Європа зрозуміє це правильно", - зазначив держсекретар США.

При цьому він відмовився повідомити, чи існує ризик запровадження санкцій проти нідерландських компаній, якщо вони візьмуть участь в проекті.