Танкер, що постраждав при нападі 12 травня цього року / REUTERS

В Оманській затоці вранці 13 червня подали сигнал лиха два нафтові танкери, керівництво суден заявило про пошкодження.

Місцеві ЗМІ припустили, що на танкери було скоєно напад, пише Бі-Бі-Сі.

Мова йде про танкери "Фронт Альтаїр" (Front Altair) і "Кокука Карейджес" (Kokuka Courageous). Перший танкер належить норвезькій компанії Frontline, друге судно під панамським прапором управляється компанією BSM Ship Management.

Відео дня

"Кокука Карейджес" йшов у Сінгапур із вантажем метанолу, а на другому танкері - 75 тисяч тонн нафти (сировина для нафтохімічної промисловості).

Нафтовий танкер, що йшов з Саудівської Аравії в Сінгапур, "був пошкоджений в результаті можливого нападу", - йдеться в заяві керівника судна.

"Корпус був пошкоджений над ватерлінією по правому борту", - йдеться в повідомленні компанії.

Читайте такожWashington Post: США й Іран опинилися за крок до війни

ВМС США заявляють, що вони розслідують повідомлення про можливий вибух і пожежу принаймні на одному судні.

Члени екіпажу (21 людина з "Кокука Карейджес" і 23 з "Фронт Альтаїр") були евакуйовані після того, як танкери розіслали сигнали лиха.

Представник П'ятого флоту США заявив, що в район місцеперебування суден прибули кораблі ВМС США і надають допомогу на місці.

Представник тайванського нафтопереробного заводу, який зафрахтував "Фронт Альтаїр", сказав, що існує підозра щодо можливості пошкодження цього танкера торпедою, хоча офіційно ця інформація не підтверджена. Немає відомостей про торпеду і в компанії Frontline.

Представник компанії Frontline Джон Фредріксен повідомив в інтерв'ю найбільшому норвезького таблоїду VGБ, що на борту судна не було громадян Норвегії, а екіпаж складається з громадян Росії, Грузії та Філіппін.

Нафта підскочила в ціні після повідомлень про пошкодження двох танкерів в Оманській затоці. Серпневі ф'ючерси на нафту марки Brent на лондонській біржі ICE Futures станом на 10.07 за київським часом подорожчали на 1,8 долара (3%) - до 61,77 долара за барель.

Раніше повідомлялося, що 12 травня цього року було скоєно напад на чотири нафтових танкера біля берегів ОАЕ. Згідно із заявою представника ОАЕ в Раді Безпеки ООН, за нападами стоїть неназвана "державна структура".

Згідно з доповіддю ОАЕ, напад на танкери 12 травня було добре спланованою і скоординованою операцією.

Емірати не уточнили, хто саме, на їхню думку, організував напади на танкери з ОАЕ, Саудівської Аравії та Норвегії.

США звинувачують у цих нападах Іран, але Тегеран заперечує свою причетність і закликає провести міжнародне розслідування інциденту.

Напад відбувся в територіальних водах ОАЕ, на схід від емірату Ель-Фуджайра - біля стратегічно важливого Ормузської протоки. ОАЕ назвали цей інцидент саботажем.