Ілюстрація / REUTERS

Іран отримав повідомлення від президента США Дональда Трампа з попередженням про неминучу американську атаку по цілях на іранській території. Однак, при цьому було зазначено, що Вашингтон не хоче війни. Натомість, американський президент хоче переговорів щодо низки проблем.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на іранських чиновників. Застереження від Трампа були передані через Оман вчора. Новини про це з’явилися на тлі репортажу New York Times про те, що американський президент схвалив проведення військового удару по Ірану в п’ятницю. Таким чином Вашингтон хотів відплатити іранській стороні за збитий американський безпілотник. Однак, операція була скасована в останній момент.

«У своєму повідомленні Трамп сказав, що він проти війни з Іраном і хоче поговорити з Тегераном про різні проблеми», - сказав Reuters неназваний іранський чиновник.

Відео дня

«Він встановив короткий період на відповідь. Але іранською негайною реакцією була заява, що Верховний лідер Аятола Алі Хаменеї буде приймати рішення щодо цих проблем», - додав співрозмовник.

Читайте такожСША направлять на Близький Схід додаткове озброєння

Інший іранський чиновник сказав виданню: «Ми дали чітко зрозуміти, що наш лідер проти будь-яких переговорів. Але повідомлення буде передане йому, щоб він прийняв рішення. Однак, ми сказали оманському чиновнику, що будь-яка атака проти Ірану буде мати регіональні й міжнародні наслідки».

Впродовж останніх тижнів між Вашингтоном і Тегераном зберігалася напруга після атак на нафтові танкери в регіоні Перської затоки. У вівторок іранська сторона оголосила, що збила американський безпілотник ракетою класу «земля-повітря». Трамп після знищення безпілотника дав зрозуміти, що він не хоче ескалації у конфлікті з Іраном, який виник через його ядерну і ракетну програми, а також опосередковане втручання у різні конфлікти на Близькому Сході. Він прокоментував, що не вірить в умисність знищення американського безпілотника іранськими силами.