Борис Джонсон / REUTERS

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон не піде у відставку навіть у разі оголошення вотуму недовіри його уряду в парламенті, щоб 31 жовтня вивести країну з Європейського Союзу без угоди.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Times.

За даними видання, такий варіант розглядають в офісі глави уряду. Провідний радник прем'єра і один із архітекторів кампанії за вихід з ЄС Домінік Каммінгс минулого тижня заявив, що Джонсон не піде, навіть якщо консерватори, які виступають проти Brexit, підтримають лейбористів і проголосують за повалення уряду.

Відео дня

Читайте такожУ Британії впевнені, що ЄС повинен змінити умови переговорів з Brexit

За його словами, Джонсон може залишитися прем'єром, навіть якщо депутати-консерватори сформують "уряд національної єдності", що протистоїть "жорсткому" Brexit. Він проігнорує результати голосування про довіру і призначить загальні вибори, які відбудуться незабаром після виходу Британії з ЄС.

Експерти з конституції підтвердили, що технічно у Джонсона не буде юридичного зобов'язання піти у відставку, якщо він отримає вотум недовіри. Але вони попередили, що ця ситуація ризикує "втягнути королеву в політику" і поставить її "в ганебне становище" через те, що вона зіткнеться із закликами до зміщення прем'єра.

Якщо Палата громад проголосує за недовіру уряду Джонсона, то почнеться 14-денний період, протягом якого депутати можуть спробувати сформувати альтернативний уряд. Якщо вони цього не зроблять, мають бути оголошені загальні вибори.

Як повідомляв УНІАН, 23 липня новим прем’єр-міністром Великої Британії було обрано колишнього мера Лондона і екс-міністра закордонних справ Бориса Джонсона. 24 липня Джонсон офіційно став прем’єр-міністром.