Алмазбек Атамбаєв / REUTERS

Затриманий 8 серпня колишній президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв готував в республіці державний переворот.

Про це заявив у вівторок на прес-конференції в Бішкеку голова Державного комітету національної безпеки (ДКНБ) Киргизстану Орозбек Опумбаев, передає ТАСС.

Читайте такожУ Киргизстані арештували телеканал затриманого екс-президента Атамбаєва

Відео дня

"Атамбаєв планував здійснення в країні державного перевороту", - сказав він. За словами Опумбаева, екс-президент Киргизстану спеціально під час операції з його затримання використовував для захисту жінок і дітей, щоб використовувати інформацію про поранення мирних громадян як фактор для повалення влади. "Атамбаєв готувався до цього", - сказав він.

Опумбаев уточнив, що боєць спецпідрозділу, що брав участь у штурмі резиденції Атамбаєва, був застрелений зі зброї, виявленої в будинку колишнього глави держави. "Боєць був застрелений зі зброї, яка знаходилася в будинку Атамбаєва. В його домі згодом було виявлено велику кількість різної зброї, у тому числі гвинтівка СВД. Атамбаєв зізнався, що під час затримання він шість разів стріляв у моїх хлопців", - сказав глава ДКНБ.

Читайте такожЕкс-президента Киргизстану Атамбаєва помістили до СІЗО Держкомітету нацбезпеки

За словами Опумбаева, співробітники силових структур мали право застосувати зброю проти прихильників Атамбаєва під час його затримання. "Співробітники правоохоронних органів під час затримання Атамбаєва могли в цілях самооборони застосувати зброю проти прихильників колишнього президента, оскільки існувала загроза життю бійців. Але цього вони не зробили, щоб не постраждала жодна мирна особа. Наші бійці це завдання виконали, це героїчний вчинок", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 7 серпня силовикам не вдалося успішно повести операцію по затриманню Атамбаєва. Події відбувалися у селі Кой-Таш: бійці спецназу увірвалися в будинок колишнього президента. Його прихильники чинили опір правоохоронцям, у результаті зіткнень постраждали обидві сторони конфлікту. На наступний день колишній лідер Киргизстану вирішив здатися силовикам після довгих переговорів. Увечері 8 серпня він був затриманий і відправлений в Бішкек.