Процес імпічменту Трампа набирає обертів / Flickr/Chairman of the Joint Chiefs of Staff

Вперше в історії США президент фактично визнав свою вину в порушенні, за яке його можуть звільнити з посади. Саме це і сталося, коли Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови Дональда Трампа з українським президентом Володимиром Зеленським, яка відбулася 25 липня. Немає жодних сумнівів, що Трамп попросив лідера іншої країни провести розслідування проти Джо Байдена і його сина.

І ця вимога прозвучала в контексті широкої американської допомоги Україні, — пише Washington Post. Це було використання американської влади й дипломатії, але не в інтересах країни, а заради особистої, егоїстичної вигоди. Це і є корупція найвищого рівня.

Можливо імпічмент небажаний. Він може насипати солі на партійні рани країни. Процес може бути проведений неправильно. Це може посилити жагу Республіканської партії відігратися на наступному президенті-демократі. А велика американська середина може позіхнути й перемикнути телевізор на спортивний канал.

Відео дня

Читайте такожAmerican Interest: Україна найбільше постраждає від скандалу навколо Трампа

Все це важливо, особливо якщо підвищує шанси переобрання Трампа. Але це важливо з точки зору долі, а не вибору. У «Вбивстві у соборі» Томаса Еліота священник каже про події сюжету: «Нехай колесо крутиться». Архієпископ Томас Бекет пізніше коментує: «Дурень, зосереджений на своїй дурості, може думати, що він здатен крутнути колесо, на якому сам обертається».

«Ніхто в новій американській драмі не може повернути колесо, на якому обертається. Явні порушення Трампа, за які можна оголосити імпічмент, дали партійним інстинктам обраних демократів додане виправдання. Записка інформатора підтвердила ці занепокоєння і розширила їхній масштаб. Це робить процес імпічменту неминучим», - йдеться в статті.

Тож тепер актори не обирають ролі, які їм грати. Роль Трампа в тому, щоб тиснути й тиснути до тих пір, поки він не зіштовхнеться з сильним опором його зловживанням владою. Варто зауважити, що телефонна розмова із Володимиром Зеленським відбулася на тлі розв’язки розслідування впливу Росії. В стенограмі написано, що Трамп сказав: «Як ви бачили вчора, весь цей нонсенс закінчився дуже поганою роботою чоловіка на ім’я Роберт Мюллер».

Читайте такожАмериканські ЗМІ про розмову Трампа і Зеленського: Президенту США кінець, але Байден теж постраждає

Варто обдумати цей момент. Трамп зловтішався з того, що зміг уникнути звинувачень у змові з іноземним урядом для перемоги у виборах, під час телефонної розмови, в якій він пропонував іноземному уряду змовитися на наступному голосуванні. У чинного американського президента, схоже, імунітет до етичних принципів. А потім Трамп вирішив, що публікація стенограми якимсь чином стане виправданням. Він провів так багато років на корупційному звалищі, що більше не відчуває його сморід.

І оскільки Трамп випробовує межі моралі й законності, його захисники почали закликати американців зробити легальними такі зміни. Згідно з усіма ознаками, Трамп переконаний, що політика, відділена від позування, — це бруд, неетичне використання влади, яку можна використовувати для знищення своїх ворогів. Республіканці, які захищають чи виправдовують його, дають дозвіл його радикальному переформатуванню громадського життя. І це, напевне, найгіркіший результат корупції Трампа: перетворення хороших чоловіків і жінок на охоронців ганебного, жорстокого і безкарного майбутнього автократа.