У Франції оголошено національний день жалоби. Країна прощається з колишнім президентом Жаком Шираком.

Відео дня

Як повідомляє theБабель з посиланням на Euronews, у Парижі заплановано дві церемонії, одна з яких уже закінчилася.

Читайте такожВишикувалася значна черга: у Парижі прощаються з екс-президентом Шираком (фото)

Перша церемонія відбулась на Єлисейських полях. Труну з Шираком привіз почесний караул, після чого з колишнім главою держави прощалися президент Емманюель Макрон, премʼєр-міністр Едуар Філіп, мер Парижа Анна Ідальго, а також військові та інші почесні гості. Ширака проводжали з військовими почестями та гімном.

Після труну в супроводі варти доставили в собор Сен-Сюльпіс, де пройде служба. По дорозі з Єлисейських полів до собору свою повагу висловив французький народ. Люди стояли з портретами Ширака, національними прапорами, квітами та плакатами. У містах країни паралельно тривають акції памʼяті.

Друга церемонія пройде за участі десяти світових лідерів, серед яких колишній президент США Білл Клінтон, президент Італії Серхіо Маттарелла, президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер та інші.

Колишній президент Франції Жак Ширак помер 26 вересня у віці 86 років серед членів своєї сімʼї в Парижі.

Він був мером Парижа (1977) та двічі премʼєр-міністром Франції (1974—1976; 1986—1988). У 1995 році Ширака обрали президентом, а 2002-му переобрали вдруге. У 1998 році тодішній президент Леонід Кучма нагородив Ширака орденом Ярослава Мудрого І ступеня.