В Актобе поліція затримала близько десяти осіб / фото rus.azattyq.org

У декількох містах Казахстану поліцейські затримали близько 40 учасників антикитайських акцій.

Людей затримували в Алмати, Нур-Султані, Шимкенті та Актобе, повідомляє Радіо Азаттик.

Читайте такожУ Гонконзі офіційно відкликали законопроект, який спричинив масові акції протесту

Відео дня

Так, Міністерство внутрішніх справ Казахстану повідомило про затримання і доставку в поліцію 26 осіб у двох найбільших містах, Алмати і Нур-Султані, при «спробах проведення несанкціонованих протестів». Поліція розглядає «питання про притягнення до адміністративної відповідальності» затриманих.

Люди вийшли на акції за закликом забороненого в країні руху «Демократичний вибір Казахстану». При затриманні декого поліція застосувала силу. Кілька людей до того, як їх повели поліцейські, встигли заявити, що вони виступають проти «китайської експансії» і запуску спільних з Пекіном проектів на території Казахстану.

Репортер Радіо Азаттик у Шимкенті, місті республіканського значення на півдні Казахстану, бачила затримання як мінімум трьох осіб. Один з них сказав, що прийшов на площу, щоб висловити протест «китайській експансії». Під час зйомки затримань двоє невідомих чинили перешкоди репортерові, закриваючи об'єктив її камери парасолями.

В Актобе поліція затримала близько десятка осіб. Більшість з них - люди пенсійного віку.

Влада Казахстану називає акції руху ДВК, заснованого екс-банкіром і критиком казахстанської влади Мухтаром Аблязовим, який живе останні 10 років за кордоном, незаконними. Аблязов створив ДВК у квітні 2017 році, проголосивши своєю метою «демократичні і конституційні реформи в Казахстані». У березні 2018 року суд у столиці визнав ДВК «екстремістською організацією» і заборонив її діяльність.

Антикитайські акції проходили в Казахстані на початку минулого місяця. Їхні учасники вимагали не допустити реалізації в країні спільних з Китаєм проектів, які влада Казахстану називає високотехнологічними підприємствами, здатними забезпечити робочими місцями тисячі казахстанців. Багато учасників протестів згодом зазнали штрафів та адмінарешту за обвинуваченням у порушенні порядку проведення мітингів.