Екс-помічник Волкера розповів, як Білий дім зірвав заяву США про осуд Росії за атаку в Азовському морі / фото УНІАН

Білий дім заблокував заяву Держдепартаменту, в якій США засуджували Росію за захоплення українських військових кораблів і моряків у Керченській протоці торік. Нові свідчення чиновника американського дипломатичного відомства став черговим свідченням конфліктної політики адміністрації щодо двох країн.

Як пише The Guardian, нові деталі розкрив Крістофер Андерсон, який працював старшим помічником спеціального представника США в Україні Курта Волкера в листопаді 2018 року. Тоді ж Росія обстріляла і захопила три українських судна в Азовському морі.

«В той час, коли багато колег в Держдепартаменті швидко підготували заяву з осудом Росії за ескалацію, високопосадовці в Білому домі заблокували публікацію цієї заяви», - сказав Андерсон в підготовленій заяві для слухання у справі про імпічмент.

Відео дня

Читайте такожЄ загроза, що Росія оголосить звільнених моряків в розшук – адвокат

«Посол Волкер написав повідомлення у Twitter з осудом дій Росії. Я опублікував цей текст на його сторінці», - розповів колишній помічник Волкера.

На тлі мовчання Білого домі тогочасний посол США в ООН Ніккі Хейлі засудила російську поведінку. Після того Держсекретар Майк Помпео теж це зробив. Президент Дональд Трамп висловив занепокоєння, але не звинуватив Москву ні в чому. Затримані торік 24 українських моряків повернулися додому минулого місяця завдяки обміну ув’язненими.

Андерсон і його наступниця на роботі в Україні Кетрін Крофт дали свідчення в комітетах Палати представників про роль особистого адвоката президента США Руді Джуліані у перешкоджанні зусиллям Держдепартаменту, націленим на підтримку українського президента Володимира Зеленського на тлі російського військового вторгнення в Україну.

Читайте також"Вас послали на забій": звільнений моряк розповів про психологічний тиск у російському полоні

У своїх свідченнях Андерсон процитував колишнього радника президента США з національної безпеки Джона Болтона, який сказав: «Джуліані був ключовим голосом президента щодо України. Це може стати перешкодою для збільшення участі Білого дому».