Ілюстрація / REUTERS

Влада Кіпру розпочала процес позбавлення громадянства 26 осіб, які отримали його в обмін на інвестиції, після скандальних публікацій у ЗМІ.

Про це повідомляє Європейська правда із посиланням на Reuters.

Кілька провідних видань опублікували інформацію про власників паспортів, включаючи еліту Камбоджі та малайзійського втікача від правосуддя.

Відео дня

Розслідування показало, що заможні родичі та союзники прем'єр-міністра Камбоджі Гун Сена купували іноземне громадянство, і вісім членів його внутрішнього кола отримали кіпрські паспорти.

Читайте такожБританські багатії все більше цікавляться громадянствами інших країн

Міністр внутрішніх справ Константінос Петридес не повідомив національності та імена осіб, щодо яких розпочався процес відкликання.

Утім, за даними Cyprus Times, серед тих, хто втратить громадянство Кіпру на першому етапі значаться: 9 росіян; 8 камбоджійців; 5 китайців; 2 кенійця; 1 іранець; 1 малайзієць.

Кіпр має схему "громадянство за інвестиції" з 2013 року, згідно з якою інвестиції мінімум у 2 мільйони євро можуть забезпечити паспорт країни ЄС та безвізові подорожі по всьому Євросоюзу. Вона була переглянута кілька разів, і критерії тепер суворіші, кажуть органи влади.

На початку цього року Єврокомісія у звіті оголосила, що Мальта, Кіпр та Болгарія є єдиними країнами ЄС, які продають громадянство. Інші країни надають право постійного проживання за інвестиції, так звані "золоті візи".

Раніше УНІАН повідомляв, що Нідерланди заблокували вступ Болгарії до Шенгенської зони через корупцію. Нідерланди дуже серйозно сприйняли скандали зі схемами хабарництва для придбання болгарських паспортів і вважають це аргументом проти вступу Болгарії до Шенгену.

Болгарія планує припинити дозволяти заможним іноземцям купувати громадянство за інвестиції. За даними Фонду боротьби з корупцією, Болгарія надала іноземцям 225 паспортів за спеціальні внески протягом останніх 10 років, з них 125 - росіянам.