Ілюстрація / REUTERS

До Конгресу США внесено проект закону з підтримки свободи віросповідання в Україні, у тому числі - в окупованих Криму та частині Донбасу.

Як повідомляє "Голос Америки", авторами документу стали конгресмени США Джо Вілсон та Еммануель Клівер. Вони входять до Гельсінської комісії США. Її голова - сенатор Роджер Вікер - планує внести подібний законопроект до Сенату наступного тижня.

За словами Клівера, Кремль переслідує мирні релігійні громади на окупованому півострові та в ОРДЛО "навіть більш жорстоко та широко, ніж на території Росії". 

Відео дня

"Уряд Росії порушує міжнародне гуманітарне право та міжнародні зобов'язання з поваги та захисту релігійних свобод. Беззаконня Кремля має тягнути за собою наслідки, що означатиме правосуддя для народу України", - додав він.

Вілсон нагадав, що РФ більше п'яти років окуповує Крим та частину Донбасу, ув'язнюючи та катуючи за віру мешканців цих регіонів. "Російські посадовці несуть провину і цей законопроект допоможе притягнути їх до відповідальності", - вважає конгресмен.

Читайте такожАдвокат Трампа опублікував матеріали, зібрані під час розмов з українськими політиками

У документі йде мова про те, що порушення з боку РФ спрямовані в основному проти Православної церкви України, Української греко-католицької церкви, протестантів та Свідків Єгови. Відповідно до законопроекту, американський президент буде зобов'язаний брати до уваги порушення прав вірян і на окупованих та контрольованих Росією територіях при рішенні, чи вносити Росію до переліку країн, дії яких викликають особливу стурбованість в цій сфері.

Також законопроект роз'яснює, що Росія несе відповідальність за порушення на територіях, які вона окупувала, або контролює, повідомляє Гельсінська комісія.

Як повідомляв УНІАН, у США цього тижня планують розглянути законопроект про "пекельні" санкції проти Росії.