У США хочуть завдати удар по іншим енергетичним проектам Росії / фото gazprom.ru

У США визнають, що не зможуть зупинити завершення будівництва сумнівного газопроводу «Північний потік-2», через який Росія зможе постачати газ в Німеччину в обхід України. Таким чином у Вашингтоні визнають провал тривалих зусиль, націлених проти російського проекту, який становить загрозу для безпеки Європи.

Як пише Bloomberg, масштабний проект на 11 мільярдів доларів від повного завершення будівництва відділяють лічені тижні. Саме через цю «трубу» президент Дональд Трамп назвав Німеччину «заручницею Росії». Він критикував ЄС за недостатні дії в напрямку диверсифікації імпорту й ліквідації залежності від країни, яка постачає третину газу для Європи.

Читайте такожSüddeutsche Zeitung: Санкції США навряд чи зупинять «Північний потік-2» зараз

Відео дня

Високопоставлені чиновники адміністрації в США на умовах анонімності сказали Bloomberg, що санкції, які у вівторок схвалив Конгрес в рамках оборонного бюджету, з’явилися надто пізно. Тому реального ефекту від них буде мало. Тому США спробують завдати удар по іншим енергетичним проектам Росії.

Прийняття поразки стало рідкісною поступкою в тому, що було одним з головних пріоритетів для адміністрації Трампа. Воно також вказує на стійкість європейських союзників, таких як Німеччина, до американських вимог відмовитися від газопроводу. Також поразка проливає світло на те, як США не вдається стримати Росію від демонстрації сили в інших питаннях: від енергетики для України до втручання у вибори.

«Це комерційний проект, але з величезним геополітичним виміром», - сказав Петер Баяєр, який обіймає посаду координатора трансатлантичної політики в уряді канцлера Ангели Меркель.

«Я очікую, що санкції, якщо Дональд Трамп підпише цей документ, не будуть мати великий вплив на цей проект», - додав він.

Читайте такожDie Welt: Німеччині час позбутися ілюзій про Росію, яка користується німецькою слабкістю

Адміністрація США сподівається загострити свою увагу на Росії, коли заступник Держсекретаря Джон Салліван прибуде в Москву наступного місяця, де він буде обіймати посаду посла. Під час візиту в Польщу у лютому Держсекретар Майк Помпео сказав, що проект «Північний потік-2» перекачує гроші «в Росію таким чином, що це підриває національну безпеку Європи». Трамп дав зрозуміти, що він збирається підписати рішення, в якому йдеться про санкції проти російської «труби». Республіканський сенатор сказав виданню, що покарання проти компаній, які будуть ГТС для «Газпрому», набудуть сили негайно.