REUTERS

Президент Росії Володимир Путін заявив, що «людство знову опинилося біля небезпечної межі», і запросив приїхати до Москви лідерів іноземних країн продемонструвати «прихильність ідеалам миру, свободи та справедливості».

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він сказав на церемонії вручення вірчих грамот послами іноземних держав.

Читайте такожПутін хоче переписати історію Другої світової – Макрон

Відео дня

«Цього року відзначається 75 років закінчення Другої світової війни. У травні ми чекаємо в Москві на урочисті заходи, присвячені великій Перемозі, лідерів іноземних держав, іноземні делегації, щоб вшанувати пам'ять мільйонів загиблих, віддати данину поваги ветеранам і продемонструвати прихильність ідеалам миру, свободи та справедливості», - сказав Путін.

За його словами, саме ці ідеали було покладено державами-переможцями, учасниками антигітлерівської коаліції в основу післявоєнного світоустрою, закріпленого 75 років тому в Статуті Організації Об'єднаних Націй.

«На жаль, в наші дні людство знову опинилося біля небезпечної межі: множаться регіональні конфлікти, зростають загрози тероризму й екстремізму, руйнується система контролю над озброєннями. У нестійкому стані перебуває і глобальна економіка», - сказав він.

Крім того, Путін зауважив, що від стану відносин Росії та США, їх стабільності й передбачуваності багато в чому залежать мир і безпека на планеті. «Переконані, що ці відносини мають ґрунтуватися на принципах рівності, поваги суверенітету і невтручання у внутрішні справи один одного. Чи готові до змістовного діалогу з американською стороною, в тому числі у сфері контролю над озброєннями та стратегічної стабільності, в питаннях боротьби з тероризмом і мирного врегулювання регіональних криз», - сказав Путін.

Як зазначив Путін, для РФ абсолютно очевидно, що повернення двосторонньої взаємодії в нормальне, конструктивне річище в інтересах не тільки Росії та США, а й усього світу.