У Китаї обурені неоднозначним заголовком статті WSJ / REUTERS

Видання Wall Street Journal відмовилось вибачатися перед Пекіном за статтю із заголовком «Китай – справжня хвора людина Азії», попри окреме прохання співробітників свого китайського офісу. Минулого тижня уряд Китаю у відповідь на цей заголовок вислав з країни трьох журналістів.

Читайте такожСі Цзіньпін назвав ситуацію з коронавірусом "кризою і великим випробуванням" для Китаю

Як повідомляє WSJ, лист від китайського офісу видання топ-менеджерам материнської компанії в США фактично підтримує позицію Китаю, який затребував вибачень і відповів на статтю висилкою журналістів.

Відео дня

Мова йде про статтю «Китай – справжня хвора людина Азії», опубліковану 3 лютого у розділі «Думки». Її автор – науковець і фахівець з міжнародних відносин Вальтер Рассел Мід. Зазначається, що у колонці мова йшла в основному про китайські фінансові ринки, а не про епідемію коронавірусу.

У Китаї цей заголовок викликав обурення, адже «хвора людина Азії» - це формулювання, яка використовувалася на Заході щодо Китаю в період його занепаду і колоніальної залежності (кінець XIX-початок XX століття).

Протести призвели до того, що Китай відкликав акредитацію трьох журналістів видання, давши їм п'ять днів на те, щоб покинути країну. Наголошується, що це найбільша акція Китаю проти західних журналістів з 1989 року.

Видання висловило жаль з приводу заголовка, але не вибачилось, і не змінило його.

В головний офіс WSJ 20 лютого надійшов лист, підписаний 53 співробітниками китайського офісу видання. У ньому редакцію закликають змінити заголовок і вибачитися перед читачами, наголошуючи, що мова в даному випадку йде не про свободу преси. Даний заголовок, як вказується, є образливим для багатьох людей, не тільки в Китаї.

Глава китайського бюро видання Джонатан Чен окремо підкреслив, що коректне розв'язання питання може бути визначальним для присутності Wall Street Journal в Китаї.

22 лютого представник журналу підтвердив, що позиція видання не змінилася. У головному офісі зазначили, що розуміють, з якими серйозними проблемами стикаються співробітники WSJ та їх сім'ї в Китаї, але офіційних вибачень приносити не будуть. Крім того, в США будуть домагатися скасування несправедливих дій китайської сторони проти журналістів.

Раніше посольство Китаю в Данії вимагало вибачень від датського видання Jyllands-Posten через публікації карикатури про новий смертельний коронавірус з Китаю.