Джо Байден / REUTERS

Колишній віце-президент США Джозеф Байден у вівторок, 10 березня, одержав ще кілька перемог на первинних виборах (праймеріз) Демократичної партії.

Зокрема, 77-річний політик обійшов свого основного суперника, 78-річного сенатора від штату Вермонт Берні Сандерса в штатах Айдахо, Мічиган, Міссурі і Міссісіпі, пишуть The New York Times і DW.

У штаті Вашингтон на момент виходу новини підрахували 69% голосів. Попередньо, Сандерс лідирує з 32,7%, Байден набирає 32,5%. У Північній Дакоті після підрахунку 71% голосів також лідирує Сандерс із 50,2%, а Байден отримує 39,9%.

Відео дня

Колишній віце-президент заявив, що зроблено "ще один крок до повернення порядності, гідності та честі в Білий дім". Байден на виступі перед прихильниками нагадав про "спільну мету" демократів - "перемогти Дональда Трампа і об'єднати націю".

Загалом Байдена за попередніми підсумками підтримують 153 делегати, Сандерса - 89.

Раніше голосувати за Байдена закликали екс-мер міста Саут-Бенд Піт Буттіджич, колишній мер Нью-Йорка Майкл Блумберг, сенатор від Міннесоти Емі Клобушар і колишній член Палати представників від штату Техас Бето О'Рурк, які вийшли з президентської гонки.

Читайте такожШтаб Трампа подавши до суду на CNN "за наклеп"

Первинні вибори демократів проходять до початку червня, їх кандидата офіційно висунуть на партійному з'їзді в липні. Перед праймеріз 10 березня у Байдена були голоси 670 делегатів, а у Сандерса - 574. Для висунення необхідно заручитися підтримкою 1991 кандидата. Вибори президента США заплановано на 3 листопада.

Як повідомляв УНІАН, 3 березня попередні внутрішньопартійні голосування пройшли відразу в 14 штатах: Каліфорнії, Юті, Колорадо, Міннесоті, Оклахомі, Техасі, Арканзасі, Алабамі, Теннесі, Массачусетсі, Північній Кароліні, Вірджинії, Мені, Вермонті. Кокуси пройшли в Американському Самоа.

Довідка. У США кокуси використовуються для первинного висування кандидатів у президенти від політичних партій. Кокуси, поряд із праймеріз, є офіційними заходами, на яких визначаються кандидати в президенти США.

Праймеріз у США - інститут вибору партійних кандидатів для участі в основних виборах президента. На відміну від альтернативного механізму кокусів, праймеріз являють собою прямі таємні вибори, що проводяться на рівні штату.