Королева Єлизавета II / REUTERS

Королева Єлизавета II у неділю ввечері у своєму спеціальному зверненні до нації та країн Співдружності підкреслила важливість самодисципліни і рішучості під час пандемії коронавірусу.

Її звернення транслювалося по телебаченню, радіо і соцмережам о 20.00 за британським літнім часом, воно було записано заздалегідь пише BBC.

Єлизавета II відмітила ті біль втрати, страждання і фінансових труднощів, які лягли на плечі британців у цей непростий час, коли порушений звичайний хід речей.

Королева також висловила вдячність працівникам Національної служби охорони здоров'я та інших ключових галузей і підкреслила важливу роль, яку відіграє кожен член суспільства.

Королева сказала: "Я говорю з вами в надзвичайно непростий час. Час, коли порушено нормальне життя всієї нашої країни: для когось це вже обернулося горем, для багатьох настали фінансові труднощі, і колосальні зміни у звичному укладі життя торкнулися всіх нас".

Читайте такожКоролева Британії Єлизавета ІІ звернулася до громадян у зв'язку з коронавірусом

"Я сподіваюся, що в майбутньому всі зможуть пишатися тим, як ми зустріли ці труднощі. А ті, хто прийде після нас, скажуть, що це покоління британців таке ж сильне, як і всі попередні", - зауважила королева.

"Такі риси, як самодисципліна, спокійна життєствердна рішучість і співчуття до ближнього, як і раніше, є основними в нашій країні", - підкреслила Єлизавета II.

Вона також висловила вдячність усім британцям, які, попри гарну погоду в ці вихідні, виконали рекомендацій влади й залишилися вдома.

Звернення було записано у Віндзорському замку, де 93-річний монарх знаходиться в самоізоляції, за участю одного оператора в захисному костюмі; уся знімальна група перебувала при цьому в сусідньому приміщенні. Королева у зв'язку з цим згадала про своє радіозвернення в 1940 році (тоді ще як принцеси), у розпал нацистських бомбардувань Великої Британії.

Читайте такожУ прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона діагностували коронавірус

"Ми як діти звернулися з Віндзора до дітей, яких евакуювали з їхніх будинків і відправили [в сільські райони] заради їх же безпеки. Сьогодні знову багато хто переживає хворобливе почуття розлуки з близькими. Але і зараз, як і тоді, ми в глибині душі знаємо, що робимо правильно", - сказала королева.

"Хоча нам і раніше доводилося долати труднощі, в цей раз є одна відмінність, - зауважила вона. - Цього разу ми об'єднали зусилля з усіма країнами на планеті, використовуючи великі досягнення науки і наше природне співчуття заради зцілення. Ми доб'ємося успіху - і цей успіх буде належати кожному з нас".

"Ми повинні втішатися тим, що хоча нам ще належить витримати чимало труднощів, кращі дні повернуться. Ми знову будемо з нашими друзями, з нашими родичами, ми знову зустрінемося", - завершила свою промову королева.

Відео: BBC News

Як повідомляв УНІАН, у Сполученому Королівстві Великої Британії і Північної Ірландії від пандемії коронавірусу за добу станом на ранок 5 квітня померли 621 людина. Загалом, кількість летальних випадків від коронавірусу зросла до 4 тисяч 934.

Читайте також: