REUTERS

Іран підштовхує Україну до підписання меморандуму про порозуміння. Документ зобов'яже Київ і сім'ї загиблих пасажирів збитого поблизу Тегерану рейсу 752 відмовитися свого права судитися з іранською стороною.

Про це пише Radio Farda, нагадуючи, що іранські "Вартові ісламської революції" запустили дві ракети по пасажирському літаку української компанії "МАУ" 8 січня. Це відбулося на тлі іранського ракетного обстрілу військової бази Іраку, на якій перебували військові США. Після трьох днів заперечень влада Ірану взяла на себе відповідальність за знищення українського авіалайнера і вбивство 176 пасажирів і членів екіпажу на борту. В Тегерані пізніше заявили, що причиною катастрофи стала "людська помилка".

Читайте такожПілот іранського літака бачив, як борт МАУ збила ракета: опубліковано запис

Відео дня

Radio Farda дізналася, що Іран надіслав проект меморандуму про порозуміння Міністерству закордонних справ України. Згідно з його текстом, сім'ї жертв повинні погодитися, що "людська помилка" стала причиною катастрофи. Крім того, Україна і рідні загиблих не повинні йти на юридичні дії проти Ірану в обмін на сплату компенсації іранською стороною й передачу вмісту бортових самописців після аналізу.

На думку експерта з міжнародного авіаційного законодавства Андрія Гука, запропонований Іраном меморандум націлений роз'єднати країни, громадяни яких загинули в збитому літаку. Адже Тегеран пропонує укласти окрему угоду з Україною. Крім того, Гук вважає, що твердження іранської сторони про "людську помилку" як причину катастрофи означає відмову Ірану взяти на себе відповідальність за трагедію.

"Питанням лишається те, чи Іран готовий до відповідальності, готовий пояснити, чому авіапростір не був зачинений і з яких причин виникла "людська помилка", а також чи готовий він заплатити компенсацію", - сказав експерт.

Він також зауважив, що в проекті іранського меморандуму, який був надісланий МЗС України, немає ні слова про будь-яку відповідальність Ірану. В документі також мало умов для початку переговорів про виплату компенсацій.

Читайте такожCNN: Жертву авіакатастрофи в Ірані підозрювали в постачанні зброї в Лівію

Гук вважає, що якщо Україна погодиться з цим меморандумом, питання про те, чи готовий Іран заплатити сім'ям жертв і українській авіакомпанії, залишаться без відповіді. Іншими словами, Іран пропонує, щоб розслідування появи "людської помилки" і можливих причин авіакатастрофи, а також всі судові процедури проводилися суто іранською владою.

"Перш за все, причина катастрофи не повинна прив'язуватися до людської помилки раніше, ніж з'являться висновки незалежного й повноцінного розслідування. По-друге, уряд України не може бути відповідальним за те, щоб змусити сім'ї жертв відмовитись від права добиватися незалежного розслідування заради отримання компенсації від Ірану. По-третє, Україна не повинна брати зобов'язання забезпечити Іран технічними даними української авіалінії. Тому що Іран не надає свої дані. Він не вживає належних заходів для забезпечення доступу до своїх даних і результатів попереднього розслідування для України й інших причетних країн до справи", - пояснив Гук.

Більше того, в проекті меморандуму сказано, що Іран може дозволити іноземним експертам брати участь в аналізі даних з бортових самописців, але лише за умови, що Тегеран визнає свою нездатність це зробити самостійно.