Александр Литвиненко / 1tv.ru

Поліція Лондона винесла висновок, що Андрій Луговий і Дмитро Ковтун отруїли екс-офіцера ФСБ Олександра Литвиненка, і залишила за судом право робити висновки про те, чи стояла за цим російська держава, повідомляє РИА Новости.

Читайте такожСуд Лондона оприлюднив дані досьє, через яке могли вбити Литвиненка

"Ми вважаємо, що Литвиненко був отруєний полонієм-210 16 жовтня 2006 року та 1 листопада 2006 року. Луговий і Ковтун отруїли його", — заявив юрисконсульт поліції Річард Хорвелл, виступаючи з заключною заявою в ході відкритих слухань у суді.

Відео дня

При цьому він залишив за судом рішення про те, чи має до цього відношення російська держава. "Вам вирішувати, організовувало чи ні це російська держава", — сказав Хорвелл, звертаючись до судді відкритого розгляду Роберта Оуена. Отруєння полонієм, за словами юрисконсульта, відбулося "шляхом попадання всередину організму через органи травлення".

Литвиненко, який втік в 2000 році до Великобританії, помер у листопаді 2006 року, незабаром після отримання британського громадянства. Самопочуття Литвиненка стало погіршуватися після зустрічі з колишніми колегами Луговим і Ковтуном і спільного чаювання в лондонському готелі Millennium.

Після його смерті фахівці британського Агентства з охорони здоров'я стверджували, що виявили в організмі Литвиненка значну кількість радіоактивного полонію-210. Основним підозрюваним у справі Литвиненка проходить російський бізнесмен і депутат Луговий. Однак він заперечує висунуті на його адресу звинувачення, називаючи їх політично мотивованими.

Ковтун в свою чергу раніше заявив, що відмовляється від дачі показань по відеозв'язку з Москви, оскільки не має права цього робити відповідно до зобов'язань, накладених на нього в рамках російського слідства у кримінальній справі про вбивство екс-офіцера ФСБ Олександра Литвиненка. За його словами, в рамках слідства ним дана "підписка про нерозголошення даних попереднього розслідування".

Олександр Литвиненко - підполковник держбезпеки РФ, у 1988-1999 роках — співробітник КДБ — ФСБ. Критик російської влади і особисто Путіна.