REUTERS

Про це повідомив представник Пентагону Пітер Кук, передає "Голос Америки". Відповідаючи на питання журналістів, Пітер Кук зазначив, що "мине кілька днів", перед тим як турецькі ВПС почнуть приймати участь в повітряних операціях.

Читайте такожТуреччина оголосила про початок масштабної операції проти "Ісламської держави"

"Той факт, що тепер турецька авіація буде брати участь в операціях разом з нашими літаками, є важливим кроком вперед, якого ми чекали. Ми намагалися врегулювати всі організаційні питання, і тепер нам вдалося це зробити", – підкреслив Пітер Кук.

Відео дня

Минулого тижня міністр оборони Ештон Картер заявив, що військове відомство США хотіло б, щоб Туреччина більш активно брала участь у боротьбі з "Ісламською державою".

Минулого місяця Туреччина дозволила авіації коаліції використовувати свою авіабазу Інджирлік. А тепер, коли в авіаударах будуть брати участь турецькі військові льотчики, Туреччина стає ще більш активним учасником операції, які проводяться коаліцією. Як зазначив прес-секретар, ведуться переговори і про ще більш активну участь. "Зараз ми продовжуємо обговорювати з Туреччиною можливості для подальшого розширення нашого співробітництва", – заявив Пітер Кук.

В ході цих переговорів сторони вже почали обговорювати питання забезпечення безпеки вздовж південного кордону з Туреччиною, який відділяє країну від Сирії і Іраку. Все більшу стурбованість викликає ситуація на турецько-сирійському кордоні, через який на території, контрольовані "Ісламською державою", продовжують проникати іноземні бойовики і зброя.

Туреччина обіцяла встановити межі "безпечної зони" в Сирії для захисту біженців, що рятуються від бойових дій. Хоча, як зазначив Пітер Кук, між США і Туреччиною існує взаєморозуміння в тому, що стосується збільшення масштабів співробітництва, Пентагон не виявив великого інтересу у створенні подібної зони. "У наших планах така зона безпеки не згадується",– заявив Пітер Кук.