ЗРК С-300 / army-news.ru

Як розповіли військові і дипломатичні джерела, ізраїльські військові протестували бойові можливості російського ЗРК С-300, повідомляє РБК з посиланням на Reuters.

За словами співрозмовників агентства, для випробувань був використаний комплекс, проданий Росією 18 років тому Кіпру, який наразі розміщений на грецькому острові Крит.

Читайте такожРосія почала поставки ракетних систем С-300 в Іран - помічник Путіна

Відео дня

С-300 було активовано під час спільних грецько-ізраїльських навчань. Літаки ВПС Ізраїлю перевірили, як діють системи захоплення і як їх можна обманути.

Одне з джерел розповіло, що Греція погодилася показати Ізраїлю С-300 в дії на прохання США. Джерела сказали, що випробування могли проводитися і раніше — в ході спільних навчань у 2010 і 2012 роках.

За даними Ізраїлю, С-300 є на озброєнні ППО Єгипту. У листопаді Росія заявила, що розмістить в Сирії комплекси С-400. Крім того, почалися постачання С-300 в Іран, що також турбує Ізраїль, та той факт, що ЗРК створять проблеми при бомбардуванні ядерних об'єктів цієї країни.

Джерела, що розповіли Reuters про тестування Ізраїлем С-300, говорили на умовах анонімності і просили не вказувати країну, яку вони представляють. У міністерствах оборони Греції та Ізраїлю відмовилися підтверджувати або спростовувати використання С-300 під час спільних навчань.

Відзначається, що Кіпр купив С-300 в 1997 році, чим викликав протести Туреччини. Незабаром влада Кіпру погодилася на те, щоб комплекс був переданий на зберігання на грецький острів Крит. У 2007 році він був формально придбаний Грецією.

Високопоставлений представник Міноборони Греції заявив Reuters, що «на даний момент С-300 не працює». Він пояснив, що в цілому політика Афін полягає в тому, щоб не дозволяти жодній іншій країні випробовувати можливості цієї системи.Тестування, про яке стало відомо нині, було проведено у квітні-травні цього року.