Володимир Путін / REUTERS

На його думку, керівництву західних країн варто вже зараз розробляти стратегію відносин з Росією, розрахованих на період, коли президентом буде не Володимир Путін, а хто-небудь інший, передає РБК.

Він також заявив, що модернізація країни неможлива без політичної конкуренції і через відсутність розвинутого громадянського суспільства.

Читайте такожБільше половини американців негативно ставляться до Путіна – опитування

Відео дня

Ходорковський вважає, що Росії історично зумовлений європейський шлях розвитку. На його думку, прийти до нього Росія зможе за допомогою Німеччини, яка може закласти фундамент цікавої та корисної дискусії, в якій би йшлося "не про Путіна та його непередбачувану зовнішню політику, а про процеси, які б неодмінно відігравали роль для російського суспільства та для економіки".

Ходорковський також заявив, що тільки в цьому випадку Захід краще, ніж у 1991 році, підготує себе до тих змін, які відбудуться у Росії.

Нагадаємо, в середині вересня Ходорковський запустив проект "Замість Путіна", метою якого є вибір альтернативного кандидата у президенти на виборах 2018 року.