Прапор Євросоюзу / REUTERS

Двадцять держав-членів Євросоюзу підтримали створення Європейської прокуратури (EPPO). Про це повідомила прес-служба Ради ЄС.

"EPPO буде за певних умов мати повноваження розслідувати і переслідувати в судовому порядку за шахрайство в ЄС та інші злочини, що зачіпають фінансові інтереси союзу. Вона об'єднає зусилля європейських і національних правоохоронних органів для протидії шахрайству в ЄС", - розповіли в прес-службі Ради.

Центральний офіс EPPO буде базуватися в Люксембурзі. Єврокомісія встановить термін початку виконання EPPO слідчих і прокурорських завдань на підставі пропозиції головного прокурора Європи після створення даного органу. Ця дата, уточнюється в комюніке, буде призначено не раніше, ніж через три роки після набрання чинності погодженого регламенту.

Відео дня

Читайте такожПід боком у Росії проходять навчання НАТО (фоторепортаж)

EPPO буде працювати як колегіальна структура з двох рівнів. Центральний рівень очолюватиме головний прокурор Європи, на якого ляже загальна відповідальність за роботу. Другий рівень складатиметься із базуються в державах-членах європейських делегованих прокурорів, які будуть відповідати за повсякденне проведення кримінальних розслідувань та судових переслідувань відповідно до законодавства ЄС та законодавством даної держави-члена ЄС.

"Центральний рівень, - пояснюється в повідомленні прес-служби Ради ЄС, - буде направляти і контролювати всі розслідування і судові переслідування, що проводяться європейськими делегованими прокурорами, забезпечуючи тим самим послідовну політику розслідування і кримінального переслідування у Європі".

Відзначається, що, хоча компетенція EPPO обмежена входять до неї державами-членами ЄС, вона буде співпрацювати з країнами союзу, що не беруть участь в цій структурі.

Нагадаємо, раніше Україна і НАТО домовилися про спільний план реформи ДСНС.