Парламент Казахстану одностайно проголосував за ухвалення поправок до конституційних законів, які наділяють першого Президента країни Нурсултана НАЗАРБАЄВА статусом лідера нації і звільняють його від кримінальної відповідальності за дії в період його президентства.

«Світ впізнає націю за великими особистостями, а про казахстанську націю весь світ дізнався завдяки Нурсултану НАЗАРБАЄВУ. Ми повинні вчитися у цивілізованих держав поважати і шанувати свого лідера: у найбільш цивілізованій Європі королів високо шанують як глав держав», - заявив один із розробників законопроекту депутат Мажіліса Розакул ХАЛМУРАДОВ, повідомляє «Газета.ру».

5 травня депутати Мажіліса (нижня палата парламенту) запропонували законодавчо закріпити за Н.НАЗАРБАЄВИМ статус лідера нації і внести зміни до законів про вибори, про Президента, до Кримінального кодексу, а також законів про службу охорони Президента, про державні нагороди, про державну премію миру і прогресу, про Асамблею народу Казахстану.

Відео дня

Поправками визначається, що лідер нації не може бути затриманий, заарештований, підданий особистому огляду, не може бути притягнутий до кримінальної чи адміністративної відповідальності за діяння, скоєні ним у період виконання повноважень президента, а після їх припинення - пов`язані з виконанням свого статусу першого Президента Казахстану - лідера нації.

При цьому зазіхання на життя лідера нації віднесено до категорії терористичних злочинів.

Запропоновані поправки було прийнято нижньою палатою парламенту в роботу, висновки щодо них попервах планувалося підготувати до 25 червня. Але вже через тиждень поправки було винесено на пленарне засідання палати й ухвалено одностайно.