Рада ЄС (самміт голів держав та урядів країн-членів ЄС – УНІАН) за підсумками дводенного засідання ухвалила рішення про скликання Міжурядової конференції з підготовки змін до Угоди ЄС.

Як передає власний кореспондент УНІАН в Брюсселі, про це повідомила сьогодні зранку після майже 19 годин безперервних переговорів канцлер головуючої в ЄС Німеччини Ангела МЕРКЕЛЬ.

Також Ангела МЕРКЕЛЬ заявила, що досягнення згоди про зміну Угод ЄС відкриває шлях до подальшого розширення Євросоюзу.

Відео дня

Канцлер головуючої в ЄС Німеччини Ангела МЕРКЕЛЬ:  зміна Угод ЄС відкриває шлях до подальшого розширення Євросоюзу.

“Відкриття переговорів по новій угоді вже дає можливість говорити про розширення”, - сказала вона.

Канцлер Німеччини зазначила, що в попередній угоді – Ніццькій угоді ЄС, максимальна кількість Євросоюзу була встановлена в розмірі 27 країн, що фактично призвело до того, що ЄС не міг думати про подальшу можливість розширення без зміни своїх головних документів.

Президент Єврокомісії Жозе Мануель БАРРОЗУ привітав Ангелу МЕРКЕЛЬ з успішним завершенням переговорів про зміну Угод ЄС

Рада ЄС (самміт голів держав та урядів країн-членів ЄС – УНІАН) затвердила мандат на переговори щодо внесення змін до двох Угод ЄС.

“Це не було легко. Ми дуже задоволені тим, чого ми змогли досягнути сьогодні зранку”, - сказала канцлер  Німеччини

Серед іншого мандатом передбачається дещо полегшити умови приєднання нових країн до ЄС. Зокрема, виконання Копенгагенських критеріїв, згідно з наданим мандатом, не повинно бути обов’язковою умовою для вступу, а лише братися до уваги при прийнятті остаточного рішення, яке прийматиметься Радою ЄС після консультацій з Єврокомісією та отримання оцінки Європарламенту.

Фото Сергія Воропаєва / УНІАН