Президент України Віктор ЮЩЕНКО у Німеччині взяв участь у відкритті музею Меморіального комплексу «Флоссенбюрг», де в ув’язненні перебував батько глави держави Андрій Ющенко.

Ющенко показав дітям ”пекло”

Відео дня
Ющенко показав дітям ”пекло”

Ющенко показав дітям ”пекло”

У своєму виступі на відкритті музею Президент України зауважив, що хотів би схилити голову перед «усіма, хто пройшов це пекло».

Ющенко показав дітям ”пекло”

З грудня 1944 року по 23 квітня 1945 року тут знаходився батько Президента – Андрій Ющенко. В.ЮЩЕНКО підкреслив: жахливі сторінки історії об’єднують людей, тож сьогодні необхідно винести із минулих подій правильні уроки.

Ющенко показав дітям ”пекло”

Глава держави також подякував місцевій владі та громаді німецької землі за створення Меморіалу «Флоссенбюрг».

Ющенко показав дітям ”пекло”

*** Концентраційний табір Флоссенбюрг було організовано CC у 1938 році. До 1942 року в’язні табору працювали в гранітних каменоломнях. З 1942 року ув’язнені Флоссенбюрга мусили працювати на військову промисловість фірми Мессершміт. Більша частина в’язнів була з Польщі, СРСР, Угорщини, Чехії та інших країн Європи.

Усього з 1938 по 1945 роки в концтаборі Флоссенбюрг та його філіях було зареєстровано близько 100 тисяч в’язнів. Приблизно 30 тисяч з них загинули.

Вже в 1946 році у Флоссенбюргу було створено меморіал жертвам концтабору. До входу в меморіал було перенесено колишні табірні ворота та декілька фрагментів табірної огорожі. Також було збережено будинок крематорію, який став об’єктом меморіалу. Згодом меморіал концтабору було доповнено різними пам’ятниками та меморіальними об’єктами.