Правозахисна організація Amnesty International заявляє, що збройні угруповання загрожують стабільності та безпеки Лівії, передає Бі-бі-сі.

За твердженнями правозахисників, ці угруповання складаються з колишніх повстанців, які брали участь у поваленні Муаммара Каддафі. За даними Amnesty, вони діють переважно на заході Лівії: застосовують тортури і страти без суду і слідства, а також затримують людей без пред'явлення їм звинувачень.

Жертвами угруповань стають переважно мігранти. Новий уряд, як зазначають правозахисники, не зміг відвернути ці злочини і покарати винних.

Як повідомляв УНІАН, на початку вересня 2011 збройні формування Перехідної національної ради Лівії затримали кілька десятків громадян України за підозрою у військовому пособництві Каддафі. 5 вересня в МЗС повідомили, що затримані українці є цивільними особами. Зокрема, вони працювали за контрактом інженерами в одній з нафтовидобувних компаній. Серед 28 затриманих одна жінка.

«Наші громадяни стали заручниками внутрішньополітичної ситуації в Лівії і того, що досі немає чітко сформованого уряду, відповідальних осіб, які б могли приймати відповідні рішення і перейти або до пред'явлення звинувачень, або проведення всебічного дорозслідування щодо перебування українських громадян на території Лівії", - сказав 14 лютого на брифінгу керівник прес-служби МЗС України Олександр ДИКУСАРОВ.

Він наголосив, що українським громадянам не висунуті ніякі офіційні звинувачення.

О.ДИКУСАРОВ запевнив, що Україна продовжує переговори з лівійською стороною, представниками революційних бригад, а також опрацьовує всі можливості звільнення українських громадян на «дипломатичних майданчиках» в інших країнах світу.

«Це питання не зрушилося з місця виключно через внутрішньополітичну ситуацію в Лівії», - додав О.ДИКУСАРОВ, а також зазначив, що українських громадян постійно відвідують дипломати.