Королева Великобританії Єлизавета II надала рицарське звання знаменитому творцеві клонованої вівці Доллі Яну Уїлмуту. Відтепер учений, нагороджений «за служіння науці», має іменуватися сером, повідомляє BBC.

Виступаючи на церемонії, 63-річний Уїлмут заявив, що «здивований і захоплений» отриманою нагородою, і приймає її від імені своїх колишніх колег з інституту Росліна і нинішніх колег з Центру регенеративної медицини Единбурзького університету.

Вівця Доллі була першим у світі ссавцем, клонованим з ДНК клітини дорослої тварини. Доллі з`явилася на світ в 1996 році, проте здобула популярність лише рік потому, після того, як робота Уїлмута і його колег була опублікована в журналі Nature. Нині чучело вівці Доллі, померлої в 2003 році, є експонатом Единбурзького королівського музею.

Відео дня

Попри те, що його робота викликала суперечливі думки, і засуджувалася численними супротивниками клонування, сер Ян Уїлмут продовжував працювати в цьому напрямі. Проте в листопаді цього року учений відмовився від подальших спроб клонування людського ембріона, вирішивши займатися створенням стволових клітин з  фрагментів шкіри дорослої людини – методикою, нещодавно розробленою японськими вченими. Сер Уїлмут пояснив своє рішення не етичними, а науковими міркуваннями, заявивши, що новий метод є перспективнішим.

Лента.ру