REUTERS

Конституційний суд Туреччини в середу визнав, що блокування доступу до сервісу мікроблогів Twitter порушує права позивачів. У прийнятому рішенні КС міститься припис терміново зняти обмеження на доступ до ресурсу, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Вердикт суду направлено в Управління зв'язку та телекомунікацій (ВУСТ) Туреччини та Управління з інформаційних технологій. Це контролюючі організації, які віддали розпорядження про блокування сервісу.

Читайте такожВ ООН занепокоєні блокуванням YouTube і Twitter у Туреччині

Відео дня

Раніше, 27 березня світовий суд Стамбула відмовив у задоволенні клопотання, поданого керівництвом Twitter, з вимогою зняття заборони на доступ до сервісу мікроблогів.

Twitter був заблокований 20 березня за рішенням ВУСТ, обґрунтованого низкою судових приписів.

Читайте такожВлада Туреччини закрила доступ до Twitter

Влада зажадала від компанії видалити певні повідомлення і профіль користувача, що поширював компрометуючу інформацію про екс-міністра, замішаного в корупційному скандалі. Керівництво американської компанії в свою чергу відмовилася видаляти аккаунт.

Блокування ресурсу було зустрінуто з великою критикою серед турецької громадськості і в західних країнах. Уряд звинувачували в порушенні громадянських прав і свобод.

Незважаючи на блокування, турецькі користувачі Twitter, що становлять близько 15 млн осіб, все одно могли користуватися сервісом. У Туреччині стався бум завантажень спеціального програмного забезпечення для стаціонарних і мобільних пристроїв, який дозволяє підключатися до Twitter в обхід серверів провайдерів.