ВОЗ сделала доклад об алкоголизме в мире

Про це повідомляється в «Глобальній доповіді про стан у сфері алкоголю і здоров'я 2014 р.», де представлені ключові характеристики країн в області вживання алкоголю в 194 державах-членах ВООЗ, вплив на здоров'я населення і відповідні заходи політики, повідомляється на сайті ВООЗ.

За даними ВООЗ, у середньому кожна людина віком 15 років і старше щороку випиває 6,2 літра чистого спирту. Але насправді алкоголь вживає менше половини населення (38,3%). Це означає, що люди, які вживають алкоголь, щороку споживають у середньому 17 літрів чистого спирту.

У доповіді також підкреслюється той факт, що висока відсоткова частка випадків смерті від причин, пов'язаних з алкоголем, відзначається серед чоловіків — 7,6% випадків смерті порівняно з 4% випадків смерті серед жінок, незважаючи на фактичні дані про те, що порівняно з чоловіками жінки можуть бути більш уразливими перед певними порушеннями здоров'я, пов'язаними з алкоголем.

Відео дня

Крім того, автори висловлюють занепокоєння стосовно стійкого зростання масштабів вживання алкоголю серед жінок.

Читайте також"Укргорілка" просить збільшити мінімальні ціни на горілку до 40 гривень

«За нашими даними, серед людей, які вживають алкоголь, у світі близько 16% епізодично вживають алкоголь у великих кількостях — це часто називають запоями, що завдає найбільшої шкоди здоров'ю, — пояснює директор Департаменту ВООЗ з психічного здоров'я і токсикоманії Шекхар Саксена. — Групи населення з низькими рівнями доходу найбільшою мірою зазнають соціальних наслідків алкоголю і його впливу на здоров'я. Вони часто не мають доступу до якісної медичної допомоги і меншою мірою отримують підтримку на рівні сімей або місцевих співтовариств».

У глобальних масштабах в Європі найвищий рівень вживання алкоголю на душу населення, причому деякі європейські країни мають особливо високі рівні. Аналіз тенденцій свідчить, що протягом останніх 5 років рівень вживання в регіоні, як і в Африці і в Америці, залишається стабільним, тоді як у Південно-Східній Азії і Західній частині Тихого океану реєструється зростання рівня вживання.

Вживання алкоголю може не тільки призводити до формування залежності, а й підвищувати ризик розвитку у людей більш ніж 200 хвороб, включаючи цироз печінки і деякі види раку. Крім того, шкідливе вживання алкоголю може призводити до насильства і травм.

У доповіді також зазначено, що у результаті шкідливого вживання алкоголю люди стають більш сприйнятними до інфекційних хвороб, таким як туберкульоз і пневмонія.