В НАТО прокоментували атака на Москву / фото REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг наголошує, що Україна може атакувати територію Російської Федерації, бо має право на самозахист. 

У генерального секретаря НАТО запитали про його реакцію на здійснення Україною можливих атак на російську територію, у тому числі на Москву. 

"У нас точно така ж позиція зараз як і на початку війни - що Україна має право обороняти себе. Агресивна війна Росії проти України - це кричуще порушення міжнародного права. Право на самооборону закріплене у Статуті ООН. Немає сумнівів, що відбувається. Це агресивна війна президента Путіна і Москви проти України. Україна має право захищати себе", - наголосив Столтенберг на брифінгу перед початком неформального засідання міністрів закордонних справ країн-членів Альянсу. 

Відео дня

Як підкреслив генеральний секретар, Путін розпочав цю війну, і він може її припинити. 

"Це шлях, аби створити мир і стабільність, і забезпечити, аби не було подальшого загострення війни. Ми підтримуємо Україну. Ми будемо продовжувати підтримувати Україну. Ми виступатимемо на стороні України стільки, скільки це буде потрібно", - сказав Столтенберг. 

Водночас, як сказав генеральний секретар Альянсу, підтримка України не робить НАТО стороною конфлікту. 

"Ми маємо право підтримувати Україну не стаючи стороною конфлікту", - зазначив він. 

Також Столтенберг уточнив, що НАТО має два завдання: надавати підтримку Україні і унеможливити, аби агресивна війна Росії проти України не вийшла за межі України. 

"Бунт" безпілотників у Росії - що відомо

На території Росії регулярно трапляються атаки невідомих безпілотників. Зокрема ударів зазнають НПЗ та інші об'єкти, що мають військове значення. Вранці 30 травня група безпілотників атакувала західні околиці Москви. У цій атаці значущого збитку заподіяно не було, але Росія звинуватила в атаці Україну. 

Міністр закордонних справ Британії, коментуючи цю подію, висловив упевненість, що українці мають повне право атакувати військові об'єкти в Росії, оскільки ведуть оборонну війну. А в США навпаки заявили, що не підтримують атаки по російській території, особливо з використанням американської зброї. 

Офіційний представник уряду ФРН Штеффен Хебештрайт заявив, що Україна має повне право завдавати ударів по території РФ, але Німеччина проти того, щоб для цього використовували німецьку зброю.

Вас також можуть зацікавити новини: