З білоруських СІЗО почали випускати затриманих під час протестів громадян / Фото: REUTERS

Затриманих громадян України на протестах в Білорусі били під час затримання в СІЗО на Окрестіна (Мінськ).

Про це в коментарі білоруській службі Радіо Свобода повідомила правозахисниця Тетяна Равяко.

Читайте такожТихановська записала нове звернення: просить мерів міст очолити протести (відео)

Відео дня

За її словами, українців били, але «менше, ніж білорусів».

Місце їх перебування та подальші плани не розголошуються з міркувань безпеки. У ніч на 14 серпня з СІЗО на Окрестіна почали випускати й інших затриманих під час масових протестів 9-12 серпня – у зв'язку з переповненими місцями в ізоляторі.  Після виходу на свободу люди розповіли про жахливі умови перебування, а також агресивне ставлення з боку силовиків.

Чому затримували українців в Білорусі

  • Правозахисників та волонтерів Костянтина Реуцького і Євгена Васильєва, затриманих 12 серпня за нібито участь у протестах в Білорусі, відпустили 14 серпня.
  • Затримання українців, за словами волонтерів, пов'язано з тим, що Реуцький зняв на телефон затримання перехожого силовиками. Своєю чергою, в МЗС Білорусі причиною затримання називають роботу без акредитації. Однак у «Схід SOS» підкреслили, що чоловіки перебували в країні  на законних підставах, при перетині кордону до них не було.
  • Усі дні Україна не знала, де перебувають громадяни. В МЗС України та Офісі президента закликали владу Білорусі негайно звільнити незаконно затриманих громадян.
  • Нині чоловіки перебувають під захистом українських дипломатів.