Білорусь санкції - МЗС Білорусі гнівно відреагував на рішення ЄС, пригрозивши трагічною історією / REUTERS

Міністерство закордонних справ Білорусі відреагувало на санкції ЄС проти чиновників, причетних до силових розгонів і розстрілів демонстрантів.

Відповідна заява розміщена на сайті міністерства.

Читайте такожСША поки не визначилися щодо визнання Тихановської президентом Білорусі - Помпео

Відео дня

У МЗС заявили про «продемократичний тоталітаризм», і що політика ЄС «опинилася у пастці сконструйованої ілюзорної картинки».

Дипломати стверджують, що склали свій «чорний список», але публікувати його через «цивілізовану дипломатичну практику» не будуть.

«Подальше розкручування ЄС «санкційного маховика» може призвести до ще більш серйозних наслідків, наприклад, виходу Білорусі зі спільних програм й проектів, перегляду рівня та модальності дипломатичної присутності аж до рішення про доцільність збереження дипломатичних відносин», – йдеться у повідомленні.

МЗС Білорусі також додає, що країна готова до санкцій щодо чиновників, причетних до силових розгонів і розстрілів протестувальників. А спроби «нав’язати білорусам якихось схвалених ззовні представників, проекти урядів у вигнанні, приречені на провал».

«Відомий парадокс Гегеля каже, що історія навчає людину тому, що людина нічому не навчається в історії. Віддаляючи від себе Білорусь, наші партнери з ЄС, втім, забувають трагічні уроки історії, яка їм цього не пробачить», – заявили білоруські дипломати.

Санкції проти режиму Лукашенка: що відомо

  • Вночі 2 жовтня ЗМІ повідомили, що представники ЄС на саміті погодили введення санкцій проти представників влади Білорусі. Санкції мають набути чинності вже наступного тижня.
  • Процес введення обмежень гальмував Кіпр, який вимагав натомість від Європи відреагувати таким же чином на несанкціоновану розвідку нафтових родовищ Туреччиною у його водах. З цього приводу президент країни навіть зустрічався з Шарлем Мішелем.
  • Естонія, Латвія і Литва ввели санкції щодо 128 білоруських чиновників. Серед них Лукашенко і його син Віктор, керівник адміністрації президента Ігор Сергієнко і його перший заступник Максим Риженков і заступники Ольга Чуприс, Дмитро Крутой, а також інші чиновники адміністрації Лукашенка.