Домбровскіс визнав, що Китай грає не на боці ЄК у питанні антиросійських санкцій / фото Віктор Ковальчук, УНІАН

Наразі Китай не на боці ЄК у питанні антиросійських санкцій. Він проявляє найменшу залученість в обговоренні тем про те, як саме країна-агресор обходить обмеження. 

Про це заявив виконавчий віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс, який у цю п'ятницю завітав з візитом до Києва. З ним мала нагоду поспілкуватися кореспондентка УНІАН.

Зокрема, одне з головних питань українців до ЄК: як саме інституція протидіє згаданим хитрощам з боку Росії. Домбровскіс визнав, що, хоча світ намагається чинити опір агресору, далеко не всі країни на держрівні запровадили санкції.

Відео дня

"Хоча ЄС, США та ряд інших держав запровадили санкції проти Росії, багато інших країн - ні, включаючи таких великих гравців, як Китай, Індія тощо. Тож це, безумовно, дає Росії певний простір для "маневру"", - пояснив він.

Наразі ЄК намагається співпрацювати з урядами, що викликають занепокоєння у цьому контексті. Зокрема, проблема делегована спецпредставнику з питань санкцій: він займається цією історією та намагається координувати роботу зі США та третіми країнами. Певні результати вже є, уточнив віце-президент Європейської комісії. Окремо він згадав про Китай. 

"Бачимо, що вони запроваджують певні кроки. Як, наприклад, Туреччина, країни Центральної Азії. Відверто кажучи, ми спостерігали меншу залученість у цьому питанні з боку Китаю, навіть незважаючи на те, що постійно піднімали там цю тему. Але робота триває", - резюмував він. 

ЄС розглядає блокування імпорту продовольчих продуктів Росії

Під час спілкування з УНІАН Валдіс Домбровскіс пояснив, чому Єврокомісія досі не ввела заборону на імпорт російських продуктів харчування, і коли це станеться.

Чиновник уточнив, що наразі це рішення на рівні країни ухвалили Польща та Латвія. Зі свого боку ЄК розглядає найкращий спосіб, у який можна було б заблокувати імпорт. "Зараз ми проводимо оцінку і матимемо можливість рухатися вперед досить швидко", - уточнив він.

Вас також можуть зацікавити новини: