Сенат США переніс розгляд допомоги Україні на січень / фото REUTERS

Переговорники від обох партій в Конгресі вже кілька тижнів сперечаються з приводу вимог республіканців посилити безпеку кордонів США, перш ніж розглянути запит Білого дому на збільшення фінансування України.

Але після того, як переговори зайшли в глухий кут, лідери демократичної більшості і республіканської меншини в Сенаті США Чак Шумер і Мітч Макконнелл в спільній заяві підтверили, що новий пакет військової та фінансової допомоги Україні не буде прийнятий до кінця 2023 року та підтвердили, що переговори доведеться продовжити в січні, після канікул.

За словами законодавців, двопартійні переговори з безпеки південного кордону США приносять "обнадійливі успіхи". Вони відзначили, що незважаючи на" складні проблеми", в Сенаті будуть шукати спосіб вирішити питання кордону, а також допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню.

Відео дня

"Сенат не залишить ці виклики національній безпеці без відповіді. Поки переговірники вирішують питання, що залишилися, ми сподіваємося, що їх зусилля дозволять Сенату вжити швидких заходів щодо додаткового документу з національної безпеки на початку нового року", — заявили сенатори.

Шумер і Макконнелл підкреслили, що час, що залишився 2023 року переговорники і Білий дім будуть продовжувати працювати над угодою.

Як пише Financial Times, рішення перенести додаткові переговори на наступний місяць означає, що переговори можуть збігатися з термінами, встановленими Конгресом 19 січня та 2 лютого, щоб уникнути закриття різних державних установ.

Допомога США Україні - що відомо

Республіканці в Конгресі США заблокували законопроект про зовнішню допомогу союзникам на загальну суму близько 110 мільярдів доларів, з яких 61 мільярд повинна була б отримати Україна в якості озброєння. 

На цьому тлі в Білому домі заявили, що наступний пакет військової допомоги, який США нададуть Україні 30 грудня, стане останнім, принаймні, до тих пір, поки Конгрес США не схвалить нову програму допомоги.

Вас також можуть зацікавити новини: