Лукашенко зміг обдурити Путіна / фото REUTERS

Військовий експерт Олег Жданов розповів, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко вирішив спеціально розвалити свою армію, щоб вона не дісталася Путіну та не була відправлена до України.

"Лукашенко на сьогоднішній день робить все можливе, щоб максимально знизити боєздатність власних збройних сил. Він спеціально віддає РФ весь ресурс, боєприпаси та техніку. Він витрачає моторесурс техніки і накопичені запаси для збройних сил: паливно-мастильні матеріали, боєприпаси вони розстрілюють на полігонах і продовольство", - сказав Жданов в ефірі.

Експерт запевнив, що Лукашенко робить це за власним бажанням, а не за вимогою Путіна.

"Він ремонтує техніку та дає боєприпаси. Лукашенко дозволяє рекрутам вимивати мобілізаційний ресурс Білорусі, які забирають білорусів на війну проти України у складі приватних компаній", - сказав Жданов.

Він назвав кількість завербованих в Білорусі найманців.

"Влітку була оголошена цифра 13 тисяч - десь на початку серпня. Їх зустрічали на одному з напрямків. Зараз цю цифру можна помножити на два. Саме стільки білоруських військовозобов'язаних відправилось в Україну за рік. З точки зору ідеології він позбувається від відморозків, які хочуть воювати. Лукашенко таким чином показує Путіну свою лояльність і що готовий віддати останню сорочку йому. А от коли доходить до бойового застосування збройних сил Білорусі, він постійно каже, що "мені потрібно навчання провести і ще потренуватись", - додав Жданов.  

Позиція Білорусі щодо війни проти України - що відомо

Офіційний Мінськ з перших днів повномасштабного вторгнення російської армії в Україну підтримує вбивств мирних українців. Білорусь надала Росії свою територію для наступу і ударів по українських містах.

За даними ДПСУ на території Білорусі зараз перебуває близько 11 тисяч російських військових, однак їх кількість періодично змінюється. За словами глави ДПСУ, прикордонники не фіксують збільшення угруповань російських і білоруських військ біля українського кордону. 

Заступник начальника Головного управління розвідки Вадим Скібіцький заявив, що глава Білорусі Олександр Лукашенко продовжує маневрувати перед російським керівництвом й уникати прямої конфронтації з Україною, попри те, що його життя фактично перебуває під прицілом РФ.

Нещодавно він на нараді про суспільно-політичну обстановку і стан злочинності в країні заявив, що Україна запропонувала Мінську укласти пакт про ненапад.